Zapleti pri stavki v Tešu. Foto: BoBo
Zapleti pri stavki v Tešu. Foto: BoBo

Tu je očitno prišlo do nasilja, do neke prisile nad tistimi, ki so bili na delovnih mestih. To zahteva ukrepanje,

Branko Sevčnikar, sindikat energetike
Zaostrovanje stavke v elektrogospodarstvu

Posledic konfliktov predsednik sindikata energetikov Branko Sevčnikar ne more napovedovati. Za zdaj je napovedal, da bodo v naslednjih stavkovnih dnevih, torej 19. in 21. ta mesec, šli "zelo restriktivno" v omejevanje proizvodnje električne energije, je poročala TV Slovenija.
Direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Arman Koritnik pa ob tem po poročanju istega medija pripravlja 120 odpovedi zaposlitve.
Zaklenil se je v sobo
Po trditvah Sevčnikarja se je Koritnik danes ob 7. uri zaklenil v komandno sobo Teša, kjer je običajno posadka sedmih ali osmih ljudi, in preprečil vstop vsem, ki so želeli izvajati stavkovne dejavnosti. Stavkajoče, ki so dobili pisna navodila, kako naj stavko izvajajo, pa je po Sevčnikarjevih besedah ustrahoval do te mere, da si stavke niso upali izvesti, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Direktor Teša je po Sevčnikarjevi oceni "več kot država in vsi zakoni, preprečuje izvajanje legitimno napovedane stavke".

V Holdingu slovenske elektrarne (HSE), lastniku Teša, pa so se na incident odzvali z besedami, da se je poslovodstvo Teša danes, glede na dogajanja preteklih dni, odločilo posebej zavarovati vitalne dele družbe in tako v duhu dobrega gospodarja preprečiti povzročitev potencialne materialne in poslovne škode družbi. "Dejstvo je, da so proizvodni objekti kritična infrastruktura in temu primeren je bil tudi današnji odziv poslovodstva Teša," so v sporočilu za javnost zapisali na HSE-ju.

V Mariboru ni bilo zapletov
Tako v Tešu in Dravskih elektrarnah Maribor (Dem) ni prišlo do omejevanja proizvodnje, kar je bilo v okviru stavke predvideno za med 8. in 10. uro. Medtem ko se je v Mariboru zaplet mirno razpletel, pa se je v Tešu zaostrilo.

"Tu je očitno prišlo do nasilja, do neke prisile nad tistimi, ki so bili na delovnih mestih. To zahteva ukrepanje," je poudaril vodja Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije. O dogodku je sindikat že obvestil pravno službo in ji predal dokumentacijo, ki jo o dogodku imajo.

Sevčnikar sicer v tem trenutku še ne more napovedati, kako bo sindikat ukrepal, o tem bo v sredo odločal stavkovni odbor. Bodo pa o incidentu, ko se je stavkajočim preprečilo stavkanje, obvestili vlado oz. ministrstvo za infrastrukturo in druge deležnike.

"Nastala je absurdna situacija. Stavkovni odbor se bo dogovoril, kako bomo ukrepali," je dejal in dodal: "To je treba rešiti na krovni ravni. Stavko je napovedal Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije, in sicer vladi. In če se izvaja nasilje nad stavkajočimi, mora sindikat ukrepati."

Spet naj bi stavkalo 3.000 zaposlenih
Splošna stavka, danes se je izvedla tretji dan, se je sicer po načrtih odvila v Soških elektrarnah in preostalih družbah. Stavki se je pridružilo približno enako število zaposlenih kot v prvih dveh dneh stavke - blizu 3.000, je še dejal Sevčnikar.

Sindikat je na vlado posredoval dve stavkovni zahtevi: da oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva ter da se do sprejetja zahtevanega dokumenta v elektrogospodarstvu ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij.

Stavka, ki se je začela 4. aprila, je danes potekala v obliki dveurnega omejevanja proizvodnje električne energije v Soških elektrarnah ter v obliki prekinitve dela v preostalih družbah, med drugim v vseh distribucijah.

Četrti dan stavke je napovedan za četrtek, ko je med 8. in 10. uro predvideno omejevanje proizvodnje v proizvodnih družbah, v preostalih pa v tem času prekinitev dela.

Nato bodo dejavnosti 18. aprila podaljšali za dve uri: tako bodo v Dravskih in Soških elektrarnah ter Termoelektrarni Šoštanj proizvodnjo omejevali med 8. in 12. uro, v preostalih družbah bodo v tem času prekinili delo. Zadnji dan stavke, 21. aprila, se bodo dejavnosti podaljšale še za dve uri, torej bodo potekale med 8. in 14. uro.



Tu je očitno prišlo do nasilja, do neke prisile nad tistimi, ki so bili na delovnih mestih. To zahteva ukrepanje,

Branko Sevčnikar, sindikat energetike
Zaostrovanje stavke v elektrogospodarstvu