Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Potrošniki lahko preverijo, kje so cene goriv najugodnejše

Največja ponudnika pogonskih goriv sta v prestolnici ceno za liter 95-oktanskega bencina postavila pri 0,976 evra, za dizelsko gorivo pa pri 1,011 evra. Petrol je tako v primerjavi s ponedeljkom cene na teh servisih znižal za 1,2 centa, dizelskega goriva pa za 0,6 centa, je razvidno s spletne strani goriva.si.

OMV je medtem cene znižal za 2,3 oz. 0,8 centa. Za primerjavo: cena litra 95-oktanskega bencina na bencinski črpalki OMV Lipovci stane 0,986 evra, dizelskega goriva pa 1,015 evra, Petrol pa ima v Lendavi enake cene kot v Ljubljani.

Sorodna novica Vlada ne bo več nadzorovala cen goriv. Trgovci zadovoljni, ZPS svari

Sprostitev trga

Vlada se je konec septembra odločila za popolno sprostitev cen vseh naftnih derivatov. Cene je regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah.

Ob avtocestah in hitrih cestah so bile sprva cene obeh pogonskih goriv po sprostitvi, ki so bile od aprila pri enem evru, višje; liter dizelskega goriva je stal okoli 1,03 evra, liter bencina pa okoli 1,04 evra.

Za sprostitev se je vlada odločila na podlagi analize stanja na trgu naftnih derivatov. Ob ustreznih ukrepih in dejavnostih za povečanje konkurenčnosti na trgu naftnih derivatov bi lahko v naslednjih 10 letih vstopili novi diskontni ponudniki goriva, predvsem na parkirnih površinah trgovskih centrov, je ocenila.

Odzivi na sprostitev so različni, dilema je predvsem, ali bo to vodilo v rast cen. A vlada je to bojazen vgradila v zakon, saj bi lahko v tem primeru uporabila ukrep nadzora cen. To bi bil izreden ukrep, ki naj bi trajal največ eno leto, v utemeljenih primerih pa bi sklep lahko obnovila.