Foto:
Foto:

S tem bi zaposlitev izgubilo okrog 400 zaposlenih, vendar pa tako v sindikatu podjetja kot v občinski projektni skupini Nova celuloza v Krškem še vedno upajo na možnost podaljšanja obratovanja do leta 2007. Poglavitno vlogo pri tem naj bi poleg lastnika imela predvsem država s prilagoditvijo obremenjujočih ekoloških taks.

Končno odločitev glede proizvodnje celuloze pod sedanjim češkim lastnikom naj bi nadzorni svet družbe sprejel na seji 6. februarja, prej pa naj bi o tem razpravljali tudi v upravi krške družbe.

Za ukinitev ali znižanje ekološke takse
Koordinator projektne skupine Nova celuloza Franc Češnovar je povedal, da ekološke takse določa zakon o varstvu okolja, njihova višina pa je določena z vladno uredbo in bi jo bilo po njegovem mnenju tudi enostavno spremeniti, če bi vlada seveda to želela. Projektna skupina bo zato vladi znova predlagala, naj sedanje ekološke takse ukine oz. zniža na takšno raven, da bo s podjetniškega vidika še zanimiva proizvodnja celuloze s podaljšanjem do leta 2007. V tem času pa bi lahko izbrali nabor projektov, s katerimi bi lahko razrešili socialno-gospodarske probleme, ki bodo nastali kot posledica prestrukturiranja Vipapa.