Marsikje so svoj dolg do Merkurja pripravljeni spremeniti v lastniški delež. Foto: MMC RTV SLO
Marsikje so svoj dolg do Merkurja pripravljeni spremeniti v lastniški delež. Foto: MMC RTV SLO

Merkur - naš največji tehnični trgovec - je namreč pomemben za mnoga slovenska dobaviteljska podjetja, med drugim tudi za tako velik subjekt, kot je skupina Gorenje. Ta prek njega ustvari okoli 30 milijonov evrov oziroma 3 odstotke vseh prihodkov na leto, kar Merkur uvršča ob bok njenim največjim strateškim partnerjem, je za Radio Slovenija poročal Marjan Vešligaj.

Prodaja je zaradi nastalih razmer že nekoliko upadla, pojasnjuje Gorenjeva izvršna direktorica za finance Jožica Turk. Prav zato bi tudi oni bili pripravljeni razmisliti o tem, da svoje terjatve do Merkurja spremenijo v lastniški delež. Podobno pravijo tudi nekateri drugi dobavitelji.

Tuji lastniki bi bili lahko manj prijazni
Proizvajalec zidnih barv JUB bi prav tako bil pripravljen namesto poplačila terjatev dobiti lastništvo, saj se boji, da bi bili morebitni tuji lastniki manj prijazni do slovenskih proizvajalcev. Pri aktivnem reševanju našega največjega trgovskega podjetja s tehničnim blagom so pripravljeni sodelovati tudi pri Heliosu, ki prek njega ustvarijo 5 odstotkov prodaje.

Dobavitelji so torej pripravljeni pomagati Merkurju, vendar se bo ta moral prestrukturirati in izbrati drugačno poslovno taktiko.