Zaposleni spremljajo počasno, a zanesljivo ugašanje podjetja. Foto: NN
Zaposleni spremljajo počasno, a zanesljivo ugašanje podjetja. Foto: NN

Naše prodajne police niso več tisto, kar so bile, posledica tega so vedno bolj nezadovoljni potrošniki, ki se vedno redkeje vračajo v naše trgovine.

Iniciativa za ohranitev maloprodaje Merkur

V pismu ministrico za gospodarstvo Darjo Radić seznanjajo s položajem v družbi in apelirajo na čim hitrejše iskanje rešitev. Zaposleni v Merkurju z veliko bojaznijo spremljajo dogodke zadnjih tednov in dni, saj kljub številnim obljubam in informacijam nimajo jasnega odgovora na vprašanje, ali bodo ohranili delovna mesta. Vedno bolj imajo občutek, da se lahko ponovi agonija številnih, nekdaj uglednih slovenskih podjetij, ki so se v zadnjem letu zrušila kot posledica nesporazumov in pogosto nerazumljivih birokratsko-pravnih zapletov med lastniki, upniki, prisilnimi upravitelji in številnimi lobiji.
Opozorili so, da zaposleni v centrih daleč od pisarn in neskončnih sestankov spremljajo počasno, a zanesljivo ugašanje podjetja. "Naše prodajne police niso več tisto, kar so bile, posledica tega so vedno bolj nezadovoljni potrošniki, ki se vedno redkeje vračajo v naše trgovine," pojasnjujejo v iniciativi in dodajajo, da je izredno težko prepričati kupca, da se vrne.

Strah med zaposlenimi - bo ta december zadnji?
Zaposleni ministrico prosijo, da se kljub obljubam in informacijam posameznih akterjev v tej zgodbi, ki ji verjetno dnevno zagotavljajo, da je rešitev blizu, zavzame za ohranitev vsaj zdravega jedra podjetja. "Strah nas je namreč, da bodo naša delovna mesta izginila v vrtincu različnih interesov, kajti vse preveč se govori o posameznih deležih lastnikov, kreditih, spremembah lastništva in podobno, skoraj nič pa o ohranitvi delovnih mest," so dodali v pismu.

V iniciativi se bojijo, da je letošnji december zadnji, ki ga bodo preživeli na delovnih mestih pod blagovno znamko Merkur. Prepričani pa so, da lahko ministrica pripomore k ohranitvi blagovne znamke in njihovih centrov, ki so tudi pomembna prodajna mesta slovenskega gospodarstva.

Vodstvo: Poslovanje se je izboljšalo
Medtem v vodstvu Merkurja sicer zagotavljajo, da se je tekoče poslovanje podjetja v začetku decembra precej izboljšalo in da z ustvarjenim denarnim tokom lahko opravljajo potrebne dobave. Še vedno pa zlasti pred začetkom gradbene sezone potrebujejo tudi premostitveni kredit v vrednosti 35 milijonov evrov.

Omenjeno posojilo, ki naj bi ga zagotovilo 11 bank, je dogovorjeno s skoraj vsemi bankami, nerešeno ostaja le še sodelovanje avstrijske Hypo Alpe Adria Bank International, ki naj bi prispevala 4,4 milijona evrov. Pogajanja med banko in vodstvom Merkurja še potekajo in naj bi se dotikala zlasti tehničnih podrobnosti, v podjetju pa ta teden vendarle pričakujejo končno odločitev banke.

Naše prodajne police niso več tisto, kar so bile, posledica tega so vedno bolj nezadovoljni potrošniki, ki se vedno redkeje vračajo v naše trgovine.

Iniciativa za ohranitev maloprodaje Merkur