Novinarji Večera nad novim lastnikom niso pokazali navdušenja. Foto: BoBo
Novinarji Večera nad novim lastnikom niso pokazali navdušenja. Foto: BoBo

Hakl v pogovoru za svoj novi časopis podrobnosti o financiranju nakupa ni želel komentirati. Dejal je le, da bo sam prenos delnic končan najpozneje do ponedeljka.

V prihodnjih dneh bosta s Todorovićem zahtevala tudi sklic skupščine. Statut omogoča, da je lahko izredna skupščina sklicana v 15 dneh po nakupu, redna pa po mesecu dni.

Novinarji že ob sklenitvi pogodbe o prodaji z Delom sredi julija niso pokazali navdušenja, saj da je proces prodaje tudi tekel netransparentno in neodgovorno.

Ob tem so opozorili, da Večer kot eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili.

Dolgoletno prodajanje
Postopek prodaje mariborskega časnika se je vlekel več let, Delovi nadzorniki pa so imeli julija na mizi štiri ponudbe. Poleg družbe Dober Večer so ponudbe oddali še družba Odmev, za katero naj bi stal tudi kitajski kapital, družba Salomon v imenu skupine Krater ter mariborsko podjetje Astraea Investicije Ena v lasti Jožeta Kojca.

Prodajo zahteval varuh konkurence
Delo je imelo 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru. Preostali, manjšinski lastniki Večera so še Sod (10 odstotkov), Delo Prodaja (6,9) in mali delničarji.