Delo že več let neuspešno prodaja Večer. Foto: MMC RTV SLO
Delo že več let neuspešno prodaja Večer. Foto: MMC RTV SLO
Štiri ponudbe, odločitve o prodaji Večera še ni

Za nakup Večera so prišle štiri ponudbe, in sicer od skupine Krater, Jožeta Kojca (lastnika Astraea Investicije Ena), skupna od Uroša Hakla (nekdanji direktor Pristopa) in Saša Todorovića (nekdanji direktor T-2) ter od Agencije Odmev.

Po poročanju Večera je prav Agencija Odmev ponudila najvišjo kupnino, dva milijona evrov, pridobili pa bi naj kitajskega vlagatelja.

Kako hitro bodo Večer prodali, je zdaj odvisno od pogajanj, je za Večer povedala predsednica nadzornikov Marjeta Zevnik.

Prodaja Večera se vleče že več let
Urad za varstvo konkurence je Delu, ki ima v lasti 79,24-odstotni delež Večera, že septembra 2009 naložil, da mora naložbo odprodati. Večer so sprva skušali prodati prek mednarodnih razpisov.

Najprej se je zanj potegovalo podjetje 3Lan, ki je z Delom že sklenilo kupo-prodajno pogodbo, pozneje pa celo podpisalo pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju. Vendar je ministrstvo za kulturo leta 2011 vlogo družbe 3Lan zavrnilo, ker je presodilo, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna.

Prodaja Večera ni bila uspešna tudi ob drugem razpisu, objavljenem leta 2012, saj kupcu, podjetju Medici iz Hamburga, ni uspelo zagotoviti ustreznih finančnih sredstev za nakup. Za nakup so se nato zanimali tudi zaposleni v Večeru, a jim ni uspelo zbrati potrebnih sredstev.

Štiri ponudbe, odločitve o prodaji Večera še ni