Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je pojasnila, da bo dogovor "ohranil določene pravice do carin, a obenem omogočil uvoz omejene količine evropskega jekla in aluminija v ZDA", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mora pa biti jeklo, ki je uvoženo v ZDA, v celoti proizvedeno v Evropi.

Koliko evropskega jekla in aluminija bo lahko v ZDA uvoženega brez carin, niso sporočili. Po navedbah virov blizu pogajanj bi lahko brez carin iz EU-ja v ZDA uvozili 4,4 milijona ton jekla. To je toliko kot pred uvedbo carin junija 2018, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

"Pričakujemo, da bo ta dogovor omogočil določeno sprostitev v dobavnih verigah in prispeval k določenemu znižanju stroškov, s tem ko bomo odpravili 25-odstotne carine in povečali obseg uvoza," je v kontekstu motenj v proizvodnji in distribuciji ključnih proizvodov, ki so povezane s pandemijo covida-19, povedala Gina Raimondo.

Dogovor sta na novinarski konferenci predstavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ameriški predsednik Joe Biden. Predsednica komisije je dogovor označila za mejnik v odnosih med stranema. "Današnji dogovor z ZDA je dober za evropska delovna mesta in za podnebje. Smo prvi na svetu z napori za razogljičenje proizvodnje in trgovine z jeklom in aluminijem," je poudarila.

Biden pa je dejal, da ZDA in EU začenjajo novo obdobje. "ZDA in Evropska unija danes začenjajo novo obdobje čezatlantskega sodelovanja, ki bo koristilo vsem našim ljudem, tako zdaj kot tudi, prepričan sem, v prihodnjih letih," je dejal. Dogovor je po njegovih besedah "dokaz moči našega partnerstva in tega, kaj lahko ZDA storijo, če sodelujejo s prijatelji".

V ameriški trgovinski zbornici so dogovor sprejeli z olajšanjem, poroča AFP.

Spor iz časa predsednikovanja Trumpa

Spor med EU-jem in ZDA je izbruhnil, potem ko je tedanji ameriški predsednik Donald Trump junija 2018 uvedel 25-odstotne carine na jeklo in 10-odstotne carine na aluminij iz več držav, tudi članic EU-ja. Unija je v odgovor napovedala carine na uvoz tobaka, koruze in riža iz ZDA. Za 1. december je napovedala uvedbo carin na motorje Harley Davidson, kavbojke in viski bourbon, a jih zdaj ne bo uvedla.

Strani sta sicer junija letos dosegli dogovor v sporu glede državnih pomoči proizvajalcema letal Airbus in Boeing. Tedaj sta se dogovorili tudi, da želita do 1. decembra rešiti spor glede carin na jeklo in aluminij.