Kljub izglasovanju dokapitalizacije ni bil novih delnic pripravljen kupiti nihče. Foto: MMC RTV SLO
Kljub izglasovanju dokapitalizacije ni bil novih delnic pripravljen kupiti nihče. Foto: MMC RTV SLO
Dokapitalizacija Mure ni uspela

V družbi si želijo, da vlada čim prej predstavi načrt za prevzem Mure, ki so ga napovedali predstavniki vlade. Prokurist Zdenko Podlesnik je dejal, da časa za Muro ni več veliko, družbe pa se samo s kapitalskimi metodami ne da rešiti, zato je treba čim prej pripraviti celovito rešitev za družbo.

Revizija, ki jo je naročila vlada, že poteka, revizorji so že v družbi, vodstvo pa jim dostavlja vse potrebne podatke. Država namreč želi imeti natančno sliko o stanju v Muri. Na podlagi tega se bo namreč do sredine junija odločila, katere dele bo dokapitalizirala.

Država naj bi bila pripravljena pomagati prek 12-odstotnega deleža Soda, s čemer je posredno druga največja lastnica. Gospodarski minister Matej Lahovnik je prejšnji teden dejal, da je država pripravljena pomagati Muri, a mora imeti pred tem natančno sliko stanja.

V sindikatu nad neuspelo dokapitalizacijo niso presenečeni, novih ukrepov pa ne pripravljajo, saj ne želijo zaostrovati že tako težkih razmer. Proizvodnja teče v skladu s skrajšanim delovnim časom, sinidkat pa je zaskrbljen, kaj bo pokazala revizija. Pojavljajo se namreč govorice, da je imela hčerinska družba Trendline v Nemčiji lani 2,6 milijona evrov izgube.

Mura dolguje več kot 32 milijonov evrov
Sicer pa se tudi Mura utaplja v dolgovih: samo bankam za posojila dolguje 22 milijonov evrov, za neplačane račune, prispevke za zaposlene, elektriko in druge komunalne storitev ter preostale obveznosti pa naj bi dolgovala vsaj deset milijonov evrov.

B. K./A. M.

Dokapitalizacija Mure ni uspela