Konkretnih rešitev za Muro še ni. Foto: MMC RTV SLO
Konkretnih rešitev za Muro še ni. Foto: MMC RTV SLO
Gospodarski minister pred konkretnim reševanjem pričakuje nove analize stanja. Foto: MMC RTV SLO
mura, obleke
Predstavnika Mure sta se strinjala, da skupini strokovnjakov čim prej omogočijo vpogled v vse podatke za analizo stanja v Muri. Foto: MMC RTV SLO

Analiza oziroma posnetek stanja v podjetju naj bi pokazal, ali obstajajo kakšne skrite potencialne obveznosti, ki jih je treba dodatno upoštevati, in kakšne so možnosti za obstoj Mure. Prokurist Mure Zdenko Podlesnik in predsednik nadzornega sveta Henrik Peternelj sta se strinjala, da v Muri skupini strokovnjakov, ki jih bo določil Sod, čim prej omogočijo vpogled v vse podatke, ki so potrebni, da se takšen celovit posnetek stanja natančno izvede.

Ministra je tudi zanimalo, ali bo dokapitalizacija Mure, ki je nujna za obstoj družbe, uspešna ali ne. Pri tem je poudaril, da je treba, če dokapitalizacija ne bo uspela in torej lastniki ne bodo prevzeli odgovornosti za obstoj družbe, takoj pristopiti k iskanju drugih možnosti za to, da se zagotovi obstoj čim večjega dela dejavnosti znotraj Mure, so še navedli na ministrstvu.

Država se je pripravljena vključiti, a tudi drugi morajo prevzeti odgovornost
Kot je znano, je 19. maja pri premierju Borut Pahorju potekal sestanek o reševanju problematike Mure, na katerem sta poleg Lahovnika sodelovala tudi ministra za finance Franc Križanič in za delo Ivan Svetlik. Dogovorili so se, da se je država, ne glede na to, da je prek Soda samo 12-odstotni lastnik Mure, pripravljena vključiti v kratkoročno (izplačilo plač) in dolgoročno reševanje Mure, pri čemer bi morali svoj del odgovornosti za reševanje prevzeti tudi vsi deležniki, torej preostali lastniki in bančni upniki.

Svetlik je pri tem dejal, da Mura z več kot 3.200 zaposlenimi predstavlja številne morebitne socialne težave v celotni regiji, zato se bo država v njeno reševanje dejavno vključila. Prav tako pa je v preteklih dneh poudarjal, da bi lahko jedro podjetja morda še zmeraj ostalo v tej panogi z določeno specializacijo, z dvigom kakovosti in blagovno znamko, vendar pa je podvomil, da bi tolikšno število delavcev lahko še naprej delalo na istem področju.

Če dokapitalizacija ne bo uspela, je Sod pripravljen konvertirati svojo terjatev
Če dokapitalizacija Mure ne bo uspela, je Sod sam pripravljen konvertirati svojo terjatev do družbe v kapitalski delež in s tem v celoti prevzeti odgovornost za upravljanje in sanacijo družbe. Država želi tako reševati zdravi del podjetja in ne finančnih naložb lastnikov Mure. V nadaljevanju namerava Sod svoj delež prenesti na posebno družbo za prestrukturiranje, ki bo izvajala nadaljnje postopke prestrukturiranja družbe.

Skupščina Mure je 12. maja potrdila predlog o dokapitalizaciji za 8,5 milijona evrov na 26,43 milijona evrov. Dokapitalizacija bo uspešna, če bo vpisanega 70 odstotkov razpisanega kapitala oz. 5,95 milijona evrov.

B. K.