V sredo so spet občutno padle vrednosti španskih in italijanskih bančnih delnic. Vlagatelje je strah, da bo agencija Moody's sektorju v nekaj dneh spet znižala bonitetno oceno. Bolje se je godilo delnicam švicarske banke UBS. Poskočile so za skoraj štiri odstotke. Pri banki so se pohvalili, da imajo visok priliv sredstev v enoto zasebnega bančništva. Foto: Reuters
V sredo so spet občutno padle vrednosti španskih in italijanskih bančnih delnic. Vlagatelje je strah, da bo agencija Moody's sektorju v nekaj dneh spet znižala bonitetno oceno. Bolje se je godilo delnicam švicarske banke UBS. Poskočile so za skoraj štiri odstotke. Pri banki so se pohvalili, da imajo visok priliv sredstev v enoto zasebnega bančništva. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent se je v sredo znižala za dolar in pol, med trgovanjem pa zdrsnila tudi pod 118 dolarjev. Premija na ameriško lahko nafto se je znižala na 12,65 dolarja, kar je najmanj po 1. februarju. Brent je letošnji vrh dosegel 1. marca, ko je bilo treba za 159-litrski sod plačati že 128,40 dolarja. Foto: Reuters

Dvakrat letno ima Evropska centralna banka sestanek zunaj svojega sedeža v Frankfurtu. Danes se je to zgodilo v Barceloni. Predsednik osrednje evropske finančne ustanove Mario Draghi je ključno obrestno mero pričakovano pustil nespremenjeno (pri enem odstotku), s sodelavci pa se je strinjal, da je še prekmalu za "izhodno strategijo", kar pomeni, da bo banka še naprej skrbela za presežno likvidnost oziroma za sproščanje denarne politike, saj je zaskrbljujoče, kako evropska gospodarstva druga za drugo tonejo v recesijo. Vseeno za ECB še ne bo začela spet odkupovati obveznice problematičnih držav.

Celo Nemčiji grozi recesija
Španija in Velika Britanija sta pred dnevi potrdili, da se je BDP skrčil drugo četrtletje zapored, tako da je zdaj že 12 evropskih gospodarstev uradno v recesiji, med njimi tudi Slovenija, ob vseh varčevalnih ukrepih pa so napovedi pesimistične. Celo Nemčiji grozi, da bo gospodarska rast drugo četrtletje zapored rahlo negativna (uradni podatki bodo objavljeni sredi maja), vlagatelji pa kljub temu še naprej bežijo v nemške obveznice. Donos dveletnih (0,072 odstotka) in petletnih (0,559 odstotka) nemških obveznic je zdrsnil na rekordno nizko vrednost. Vrednost evra je bila danes ob 10. uri 1,316 dolarja.

Aprila občuten padec proizvodne dejavnosti
Spomnimo, da je Evropska centralna banka v dveh obrokih poslovnim bankam posodila skupno za skoraj tisoč milijard evrov denarja, kar je pomirilo finančne trge, toda učinek te operacije vidno peša. Evropsko gospodarstvo tudi: proizvodna dejavnost v 17 državah evra se je aprila zmanjšala še bolj od prvih napovedi. Indeks PMI je namreč s 47,7 točke aprila padel na 45,9 točke. To je že deveti zaporedni mesec padanja. Močan zdrs je bilo opaziti zlasti v Italiji, Španiji in Grčiji, v Nemčiji pa je indeks PMI padel na 33-mesečno dno, in sicer na 46,2 točke.

Zasebna podjetja skopa z novimi zaposlitvami
Tudi iz ZDA včeraj niso prihajale spodbudne novice. Ameriška zasebna podjetja so aprila ustvarila le 119 tisoč delovnih mest neto, kar je precej pod napovedmi ekonomistov, ki so pričakovali več kot 170 tisoč novih služb, istočasno pa je številka najslabša v zadnjih sedmih mesecih. Za primerjavo - februarja in marca je bilo novih delovnih mest po več kot 200 tisoč. Delniški indeks Dow Jones je v sredo izgubil nekaj točk, cena nafte vrste brent pa je pogledala pod 118 dolarjev, kar je tudi posledica novice, da so se zaloge surove nafte v ZDA šesti teden zapored zvišale.

V torek je bil Wall Street na štiriinpolletnem vrhu
Bolje kot Dow Jones se je v sredo odrezal tehnološki indeks Nasdaq, saj se je povzpel za tretjino odstotka, potem ko sta podjetji Flextronics in Garmin sporočili dobre četrtletne rezultate. V torek so se v New Yorku veselili najvišje vrednosti indeksa Dow Jones (13.279 točk) po decembru 2007, kar je bila posledica aprilske rasti proizvodnega sektorja, merjeno z indeksom ISM. Ta je s 53,4 porasel na 54,8 točke. Gre za najvišjo rast v zadnjih 10 mesecih. Vsaka vrednost indeksa ISM nad 50 pomeni rast sektorja.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+4,57 %

10,30 EUR

MERCATOR

+1,99 %

135,65

KRKA

+1,28 %

48,11

GORENJE

-0,00 %

5,30

PETROL

-0,00 %

191,50

ZAV. TRIGLAV

-0,00 %

14,00

TELEKOM

-0,00 %

70,00

NOVA KBM

-0,30 %

3,29


Krka okrevala po padcu na šestletno dno

Na Ljubljanski borzi je v četrtek vladalo počitniško ozračje. Krkine delnice so se podražile za 1,28 odstotka, kar je največ v zadnjem mesecu. Posli so se sklepali med 47 in 48,2 evra, delnice pa so tako le malce okrevale po padcu na najnižjo vrednost po januarju 2006. Prometa je bilo za 1,5 milijona evrov. S pol milijona evri prometa sledijo Mercatorjeve delnice, ki so poskočile za dva odstotka in dnevni vrh dosegle pri 135,65 evra. Preostali papirji so bili povsem nelikvidni, s Telekomom in Gorenjem pa celo ni bil sklenjen niti en posel. Indeks SBI TOP se je zvišal za 0,71 odstotka in dan končal tik pod mejo 600 točk.