Metod Dragonja je prepričan, da Luka Koper
Metod Dragonja je prepričan, da Luka Koper "že daljše obdobje sistematično krši koncesijsko pogodbo z državo in nepregledno in neustrezno izkazuje vlaganja v javno infrastrukturo ter vrednost teh vlaganj". Foto: BoBo

Dragonja, ki bo ostal državni sekretar, se je v petek odzval na dogajanje, kar počne le redko. Dragonja je priznal napako z navajanjem neaktualnih podatkov in obenem izkoristil priložnost za opozorilo, da Luka Koper počne stvari po svoje, mimo državne strategije, med drugim krši koncesijsko pogodbo z državo in nepregledno, neustrezno izkazuje vlaganja v javno infrastrukturo; naj jo pod drobnogled vzameta Računsko sodišče in Finančna uprava RS. Ta naj po njegovem mnenju preveri zaposlovanje v Luki prek s.p.-jev in sistematično izogibanje plačevanju davkov in prispevkov.

Vodstvo Luke je zaradi navajanja starih podatkov o Luki Koper njega in prvega moža SDH-ja, Marka Jazbeca, prijavilo Agenciji za trg vrednostnih papirjev zaradi domnevno tržne manipulacije. Od takrat se zgodba seli tudi na ulico, bolje rečeno na koprski trg, v torek se bodo protesta Vstala Primorska - vstani Slovenija udeležili tudi sindikalni podporniki iz drugih državnih podjetij. Podporo shodu pa je že napovedala tudi konfederacija sindikatov Pergam. Podporo pa jim je izkazal tudi Sindikat kulture in narave Slovenije Glosa.

Dogajanje sovpada tudi s spremembami strategije upravljanja državnega premoženja, ki bo še dvigovala prah. Dragonja je zaradi nalog in pooblastil čuvaj in simbol državnega premoženja. Upravljavec pa je Slovenski državni holding, njegov prvi mož Marko Jazbec je ta teden na dopustu. Kar bo verjetno pripomoglo k znižanju temperature na Obali. Pod udarom kritik se je sicer znašel tudi minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, zoper njega so namreč v ZL pripravili interpelacijo.

Dragonja kritičen do vodstva Luke Koper
Nadzorniki SDH-ja, vodi jih Damjan Belić, bodo sicer v četrtek obravnavali pojasnila uprave SDH-ja glede zamenjav v Luki, pa tudi v Telekomu, Darsu in NLB-ju. Če ugotovijo nepravilnosti, lahko v prihodnjih tednih sledi tudi predlog za odpoklic bodisi Jazbeca ali celotne SDH-jeve uprave. V petek pa bo v Kopru skupščina Luke, na kateri lahko 75 odstotkov kapitala doseže zamenjavo nadzornikov in ki bo vrhunec dogajanja.

Kot je znano, se je Dragonja v petek opravičil, da je na seji komisije za nadzor javnih financ teden dni predtem navajal podatke o donosu na kapital Luke Koper med letoma 2011 in 2013. Takrat je bil povprečen donos na kapital 2,5 odstotka, a se je do letošnjega prvega četrtletja zvišal na 15,4 odstotka.

Vodstvo Luke: Načrtno škodovanje Luki se nadaljuje
Na navedbe sekretarja Dragonje so se odzvali tudi v Luki Koper, kjer menijo, da Dragonja skuša z navajanjem domnevnih nepravilnosti preusmeriti pozornost s svojega dela, v trenutku, ko se je zaradi tega znašel v primežu javnosti in politike. Vodstvo Luke namreč meni, da Metod Dragonja še naprej želi škodovati družbi.

Tako so zavrnili Dragonjev očitek o prenizkem dividendnem odnosu, saj je ta v času sedanje uprave znatno poskočil. Nadalje vodstvo Luke izpostavlja, da SDH nikoli do zdaj ni podajal pripomb na strateške načrte, temveč je zadnje vodstvo Luke vselej pohvalil. Ob tem v vodstvu navajajo, da so pričakovanja SDH-ja celo presegli, četudi je SDH zanje postavil najvišje cilje v panogi.

Glede Dragonjevih očitkov, da se v Luki prek sodelavcev samostojnih podjetnikov skušajo izogibati plačilu davkov in prispevkov, pa so v vodstvu Luke zapisali, da bi moral Dragonja ob sumih na nepravilnosti ukrepati takoj in ne šele, ko se je znašel pod plazom kritike. "Družba Luka Koper ima vsako leto revidirane poslovne izkaze in je redno nadzorovana."

Vodstvo Luke je ob tem ponovilo, da se je že dalj časa pripravljal organiziran konstrukt, namenjen škodovanju ugleda Luke. Zaradi nenehnih namigovanj o nepravilnostih se v Luki sprašujejo, kakšen namen imajo vpleteni.