Tarča gre na premor, kako dolg, ni znano, je napovedala Jamnikova. Foto: MMC RTV SLO
Tarča gre na premor, kako dolg, ni znano, je napovedala Jamnikova. Foto: MMC RTV SLO


Kupčkanje okoli kadrov, pritisk na prvo nadzornico in grožnje, poskus rušenja uprave, številčna vojna okoli poslovnih rezultatov, licitiranje z drugim tirom, za luško prihodnost nujno potrebno naložbo. Kaj je v ozadju? Zakaj vlada in upravljavec državnega premoženja Slovenski državni holding (SHD) drezata v podjetje, ki gospodarsko raste in se razvija in se kot najuspešnejše državno podjetje upravičeno uvršča v dragoceno narodno srebrnino?

Več o temi:
Dovolj podpisov za interpelacijo ministra Gašperšiča
-
Stolček se maje tudi Jazbecu


Ali res obstaja "master plan" z brutalno preprostim ciljem: prisesati se na milijardno naložbo v železniško povezavo, nato pa razprodati ključna logistična podjetja, kot trdi ekonomist Jože P. Damijan? Ali res lahko govorimo o "lukokavstu", ki bi moral zanimati kriminaliste, tožilce in sodnike, kot dogajanje na slovenski Obali čustveno označuje pravnik Marko Pavliha?

Ali pa gre zgolj za še eno zaletavo dejanje prvega moža SDH-ja Marka Jazbeca, preveliko zaupljivost premierja Mira Cerarja in nespretnost resornega ministra Petra Gašperšiča, ki je sprva zatrjeval, da drugega tira ne potrebujemo, zdaj pa sporoča, da bi napovedana interpelacija zoper njega zgolj upočasnila ta vitalni projekt, s katerim vlada misli resno?
Za podrobno analizo so v Tarči z Jasmino Jamnik poskrbeli naslednji gostje: Jazbec, Gašperšič, Mladen Jovičić, Alenka Bratušek, Simona Toplak, Bogomir Kovač, čustven odziv Primorcev so komentirali Pavliha, Drago Mislej - Mef, Bruno Korelič.

Jazbec: Skrbi nas za delničarje
Dobro upravljanje pomeni, da se pravočasno odzoveš, ko zaznavaš določena tveganja, pa četudi so zdajšnji izidi dobri, je pojasnil Jazbec. Skrbi ga predvsem upočasnjena dinamika prihodkov in ocena, da bodo donosi padli, s tem pa bodo delničarji dobili "bore malo". SDH je po temeljiti analizi prišel do zaključka, da je treba kakovost korporativnega upravljanja in nadzora v luki temeljito dvigniti, in to bo dosegel tudi z napovedano menjavo, je zagotovil.
"Luka Koper je bila nazadnje urejena pod Koreličem, ki ga zelo cenim. Ostalo je zgodovina, ostaja nam le prihodnost," je izjavil.

Jovičić zapustil studio
Jovičić je sporočil, da je po novem pooblaščeni predstavnik "civilne fronte vstala Primorska", in da se bo s predstavniki države pogovarjal le pod pogoji fronte, na Titovem trgu v Kopru. Studio je zapustil.
Kovač: Zapustita naj funkcijo
Ekonomist Kovač je ocenil, da sta Jazbec in Dragonja zavajala poslance, in to je zdrs v korporativnem upravljanju, ki bi moral v "normalni državi" biti povsem nedopusten. Ta dva visoka funkcionarja ne bi smela več opravljati vloge in funkcije, saj sta uporabljala podatke, ki so bili očitno povsem napačni.
Jazbec je spomnil, da je Dragonja pozneje sam priznal, da se je zmotil, da je res uporabil napačne podatke in da se je za to opravičil. Sam je bil takrat, ko je Dragonja podajal neresnice, "z mislimi drugje", oziroma se je pripravljal na vprašanja na seji, je pojasnil prvi mož SDH-ja.
Gašperšič: Interpelacije se ne bojim
Minister Gašperšič je na vprašanje v studiu, ali še zaupa upravi SDH-ja, spomnil, da se ne sme izrekati o njenem delu. Še enkrat je potrdil, da bo vložil tožbe proti vsem, ki zatrjujejo, da je poskušal nezakonito posegati v korporativno upravljanje.
Na skandiranje delavcev v videoprenosu "luke ne damo" je odvrnil, da luke delavcem nihče ne jemlje. Dodal je še, da se interpelacije ne boji, ker da dela prav. Vsak dan stopimo na sto žuljev in še na tisoč žuljev, za katere niti ne vemo. Napade imamo s 360 stopinj, ker delamo dobro, je ocenil.
Zagotovil je, da vlada dela vse, da bi se gradnja 2. tira začela že v njenem mandatu. Po njegovem mnenju pa zdaj maske padajo in se proti oglašajo ravno tisti, ki jim je vlada s tem prizadevanjem "stopila na žulj".
Bratuškova: Podatki so ključni
Poslanka Bratuškova je spomnila, da so tisti podatki, ki sta jih funkcionarja v DZ-ju navajala, ključni del argumentacije, zakaj sploh nameravajo menjati del nadzornega sveta. Zdrs bi že zdavnaj šel mimo, če ne bi bili temelj celotne zgodbe, je poudarila. "Ko ima trenutna uprava SDH-ja toliko afer na glavi, ne vem, kdo ji sploh še zaupa, razen premierja Mira Cerarja," je izjavila in dodala, da je čas za zresnitev pri vladi, vključno z ukrepanjem v SDH-ju.
Pavliha: Vlada uničuje Luko Koper
Pravnik Pavliha je ocenil, da vlada nepremišljeno ali načrtno "uničuje Luko Koper", saj da dela v nasprotju z mnenjem večinske stroke, v nasprotju z delavci in tudi s številnimi predpisi. Naštel je resolucijo o pomorski usmeritvi države, nacionalnem programu o izgradnji omrežja, pa še v nasprotju z zunanjepolitično strategijo.
Korelič: Pogovarjati se bo treba
Korelič je poudaril, da se bosta sprti strani morali začeti pogovarjati, ker "z vojno teh stvari ni mogoče reševati". V tem primeru je dogajanje šlo čez mejo. Po njegovi oceni bo treba na interpelaciji ministru povedati, da "na tak način ni mogoče delati".
Toplakova: To ni Kickstarter
Toplakova je ocenila, da gre v zgodbi za "živalsko farmo interesov", v kateri so največji zmagovalci sindikati, saj da so se v zadnjem času plače precej zvišale. "Ko se podjetje upravlja na ulici, to ni najboljše, še posebej, ko gre za tako velike projekte. To ni zbiranje denarja na Kickstarterju," je izjavila. Poudarila je tudi, da lahko lastnik nadzorni svet zamenja kadar koli in iz katerega koli razloga.

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->


Prizor s shoda, ki prikazuje odnos shodnikov do prvega moža SDH-ja. Foto: MMC RTV SLO/Edi Mavsar
Prizor s shoda, ki prikazuje odnos shodnikov do prvega moža SDH-ja. Foto: MMC RTV SLO/Edi Mavsar



Vlada zagotavlja, da dela vse za začetek gradnje drugega tira med Divačo in Luko Koper. Foto: Radio Koper
Vlada zagotavlja, da dela vse za začetek gradnje drugega tira med Divačo in Luko Koper. Foto: Radio Koper






Pripravljal sem se na nadaljnjo razpravo in nisem imel tega fokusa. Dragonja je imel zdrs in je na to pozneje ustrezno odreagiral.
Jazbec o napačnih podatkih na seji DZ-ja
Imamo napade s 360 stopinj, ker delamo dobro. Vsak dan stopimo na sto žuljev in na tisoč žuljev, za katere niti ne vemo.
Gašperšič
Ne moremo dopustiti, da na tako pomembnem področju in funkcijah uporabljajo tako zavajajoče podatke in interpretacije.
Bogomir Kovač
V vsakem primeru se bo treba pogovarjati. Z vojno teh stvari ni mogoče reševati.
Korelič
Ko se podjetje upravlja na ulici, to ni najboljše, še posebej, ko gre za tako velike projekte.
Toplakova