Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dolgoletni poklicni gasilec na mariborskem letališču Ludvik Pavlovič je nad izredno odpovedjo po 34 letih delovne dobe popolnoma šokiran, poroča Radio Slovenija. Razlog: 17. februarja letos naj ne bi stal neposredno ob delavcu, prav tako gasilcu, ki je točil gorivo v letalo. "Oni mi očitajo, da nisem pravilno izvajal požarne straže. Ampak jaz sem požarno stražo opravljal pravilno. Še danes sem šokiran, da so mi to naredili pri 61 letih," je povedal odpuščeni.

Ludvik Pavlovič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Ludvik Pavlovič. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Pavlovič je prepričan, da je za vsem skupaj njegovo opozarjanje na številne nepravilnosti na letališču: na kadrovsko zasedbo, plačilo, neustrezne delovne razmere in pomanjkljivo opremo. Gasilci so morali tudi kositi travo in grabiti listje. "Gasilci nismo bili več gasilci, ampak vzdrževalci," je po poročanju Radia Slovenija povedal Pavlovič.

David Švarc. Foto: BoBo
David Švarc. Foto: BoBo

V bran mu je stopil Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, poroča Slovenska tiskovna agencija. Predsednik sindikata David Švarc meni, da gre za vse bolj uveljavljeno prakso pri nas, da se družba "reši" aktivnega in voljenega predstavnika zaposlenih. "Ne glede na to, za kakšen izmišljen prekršek gre, se večkrat že vnaprej ve, da delodajalcev sploh ne zanima, ali očitek o prekršku dejansko drži in ali sploh lahko uspejo v sodnem sporu. Postopki namreč trajajo dolgo, medtem pa so predstavnika sindikata odstranili od zaposlenih in si s tem zagotovili mir," je dejal Švarc. Napovedal je, da bodo tožbo v tem primeru zagotovo sprožili.

Sindikat: Zakaj postopek ni bil sprožen zoper drugega gasilca?

Po njegovih besedah je že zagovor odpuščenega poklicnega gasilca, pri katerem je sodelovala tudi odvetniška pisarna sindikata, pokazal, da je ta bil namenjen predvsem nadaljnjim zasliševanjem in pritiskom na sindikalnega zaupnika. Po zagovoru so ga poslali na cesto in mu kljub odpovednemu roku onemogočili vstop v službene prostore.

Delodajalec po njegovih besedah ni upošteval negativnega mnenja sindikata glede izreka ukrepa, prav tako ne mnenja neposrednih vodij, celo koordinatorjev požarne varnosti, ki sta pisno izjavila, da je odpuščeni svoje delo opravljal v skladu s predpisi in da je bil ves čas prisoten ob točenju goriva v letalu, kot velevajo pravila.

Odpuščenemu gasilcu namreč očitajo hujšo kršitev delovnih obveznosti, saj naj ne bi bil prisoten ob točenju goriva v letalo, pri tem pa se sprašujejo, zakaj disciplinski postopek ni bil sprožen zoper drugega gasilca, ki je gorivo točil in tega, če bi ugotovitve držale, ne bi smel početi. "Gre namreč za zaposlenega, ki se je lotil našega kolega in še koga drugega na letališču, saj očitno dobro sodeluje z vodstvom," je dejal Švarc.

Na DRI so se na prošnjo STA odzvali z enim samim stavkom, in sicer da kakršno koli povezavo med delavčevim sindikalnim udejstvovanjem in podano izredno odpovedjo ostro zanikajo.

Odpoved delovnega razmerja gasilskemu sindikalistu