Nada Drobne Popovič pravi, da so očitki o ruskih interesih dezinformacija. Foto: MMC RTV SLO
Nada Drobne Popovič pravi, da so očitki o ruskih interesih dezinformacija. Foto: MMC RTV SLO

Uradnega odgovora, zakaj je nadzorni svet zamenjal uspešno upravo Petrola, razen da gre za razhajanja v strategiji razvoja, še vedno ni.

"To odločno zanikam, gre za dezinformacijo. Družba SIJ Acroni, skupina SIJ, se ukvarja z jeklarsko industrijo. To ni industrija, kamor bi mi sploh lahko zašli oziroma imeli dovolj znanja, kadra in interesa," je glede namigov, da so v ozadju ruski interesi, dejala Nada Drobne Popovič, ki je sicer finančna direktorica SIJ-a Acronija.

Medtem se nadaljujejo očitki stroke in politike, da bi morali pojasniti, za kakšna razhajanja v strategiji razvoja gre. Zaradi zaveze k molčečnosti pa Popovičeva ponavlja: "Z upravo smo se sporazumno dogovorili o prekinitvi mandata zaradi nestrinjanja pri izvajanju sprejete strategije."

Kot je za poročala TV Slovenija še poročala Aleksandra Trupej, tudi SDH molči in ne komentira poziva predsednika vlade, naj pojasni vzroke in posledice zamenjave. "Verjamem, da bo SDH poskusil pridobiti tudi pojasnila, kajti SDH je kot upravljavec državnega premoženja dolžan preveriti zadeve, ker se nekatere čudne zadeve v zadnjem času dogajajo," je dejal Šarec.

Če je glede menjave bil obveščen le SDH, ne pa tudi drugi delničarji, je lahko Drobne Popovičeva kazensko odgovorna, meni stroka. "Če je SDH kar koli vedel o tej menjavi, preden so vedeli vsi delničarji prek objave na SEONET-u, se je lahko zgodilo tudi kaznivo dejanje samo zaradi neenakomernega komuniciranja," opozarja Gorazd Podbevšek iz združenja nadzornikov, SDH pa naj bi se postopka pridobivanja informacij lotil šele prihodnji teden.

Sorodna novica Odhod uprave Petrola: "Če vlada ne ve ničesar, se moramo vprašati, kdo upravlja državo"

Odstop zaradi različnih pogledov

Predsednik odhajajoče uprave Tomaž Berločnik se je na čelo Petrola zavihtel leta 2011 in družbo prerodil, saj je leto za letom nizala uspehe, Petrolova vrednost pa se je pod njegovo taktirko podvojila. Pred kratkim je prejel celo nagrado menedžer leta 2019. Na četrtkovi seji je uprava Petrola, poleg Berločnika še druga člana uprave, Rok Vodnik in Igor Stebrnak, sporazumno odstopila. Kot razlog so bili navedeni različni pogledi glede razvoja družbe, predvsem razvoja strategije med upravo in nadzornim svetom.

Vodenje družbe bo do imenovanja nove uprave prevzela Nada Drobne Popovič, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov Danijelo Ribarič Selaković.

Petrol sicer posluje dobro – lani je na ravni skupine ustvaril 91,8 milijona evrov čistega dobička, v prvem letošnjem polletju je ta znašal 40,7 milijona evrov.

Kot smo poročali, v politiki in javnosti je novica o odstopu močno odmevala. Razrešitev uprave, ki odlično dela, je, če ne obstajajo kakšni krivdni razlogi, lahko le v škodo družbe, je mnenje poznavalcev. "Konja, ki zmaguje, ne menjaš. Če nadzorniki menijo in imajo razloge za razrešitev, da je prišlo do napak pri vodenju Petrola, potem je razrešitev lahko upravičena, če pa imajo razlogi politično ozadje, gre za nekaj, kar so naredili v škodo družbe," je v komentarju za MMC opozoril nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik.

"Sem slišal razlog, da se ne strinjajo okoli strategije, zaradi tega ljudje ne odstopajo kar tako, verjetneje je, da nekomu ni všeč (Tomaž Berločnik, op. a.), zdaj moramo ugotoviti, kdo je to, uprave se običajno zamenjajo, ker nekomu niso všeč," je za MMC odstop uprave Petrola komentiral nekdanji gospodarski minister Maks Tajnikar in dodal, da ne gre nujno za politični pritisk.

Uradni vzroki menjave Petrola niso znani

Da je vse skupaj zelo nenavadno, saj je bila uprava Petrola izredno uspešna, je za MMC opozoril tudi Jože Mencinger, ki je prav tako nekdanji gospodarski minister. "Pri nas se venomer vse zamenjuje, ne da bi vedeli, kdo pije in kdo plača, mogoče kdo drug hoče na njegovo (Tomaž Berločnik, op. a.) mesto, vse skupaj je neznanka," je izrazil mnenje, da je kadrovanje po državnih podjetjih v Sloveniji od vekomaj zastrto s tančico skrivnosti. Stvari bodo jasnejše, ko bomo videli, kdo bo tisti, ki se bo usedel na njegov stolček na čelu uprave, je sklenil.

Uprava odstopila zgolj zaradi nesoglasja glede razvoja Petrola