Uprava Tomaža Berločnika je Petrol zapustila zaradi različnih pogledov z nadzorniki. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci
Uprava Tomaža Berločnika je Petrol zapustila zaradi različnih pogledov z nadzorniki. Foto: RTV SLO/Ergyn Zjeci

Vlada od SDH-ja do 4. novembra pričakuje informacijo glede zamenjave uprave "s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave", so sporočili iz vladnega urada.

Šarec: Dogajajo se nekatere čudne zadeve
Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je pozval k ugotavljanju okoliščin zamenjave. "Kot vlada in kot solastnik smo dolžni vedeti, kaj se dogaja in zakaj se je zgodilo, kar se je zgodilo. Ker nekateri, seveda s ciljem destabiliziranja razmer, bi radi vse sprevrgli na vlado ali na našo stranko, kar seveda ne drži. Zato moramo ugotoviti, kdo je zadaj za to zamenjavo in zakaj je bila ta zamenjava izvedena," je ob robu slovesnosti ob dnevu suverenosti za STA dejal premier.

Delničarji Petrola, med njimi tudi država, imajo po Šarčevih besedah pravico dobiti pojasnila o ozadju hitre menjave. "SDH kot upravljavec državnega premoženja je tudi dolžan preveriti zadeve. Nekatere čudne zadeve se dogajajo v zadnjem času in potem smo za vse mi krivi, pa ni tako," je dodal Šarec.

"V enem letu res ne moremo uničiti države"
Poslanci NSi-ja pa so danes vložili zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ na temo upravljanja državnih podjetij in političnega kadrovanja. Kot so poudarili, se v zadnjem času "bolj intenzivno odpirajo vprašanja o načinu korporativnega upravljanja z državnimi podjetji in kadrovanja na podlagi političnih kriterijev, ki ga resna država ne bi smela dopustiti".

Premier očitke o političnem kadrovanju zavrača. "Če boste pogledali zdaj v nadzorni svet Petrola, koliko članov LMŠ-ja pa je notri. Ne verjamem, da boste našli LMŠ kot novo stranko, kot stranko, ki ima 13 poslancev, ki je šele eno leto na državnem političnem prizorišču. Da zdaj smo pa mi tisti, ki prvi po 30 letih politično kadrujemo," je odgovoril.

"Naj se tisti, ki so v zadnjih 30 letih vse skupaj zavozili, da še danes ali pa bomo v prihodnosti popravljali posledice njihovih dejanj, naj se tiste odkrije, naj se tiste pozove na odgovornost. Seveda sta NSi in SDS že pristavila piskrček, pa je bil ravno v mandatu vlade SDS-a prodan Mercator, pa Intereuropa je čudno poslovala, pa še druge zadeve so se dogajale. Naj nikar ne kažejo s prstom na nas, ker v enem letu res ne moremo uničiti države," je še dejal.

Sorodna novica Uprava Petrola z Berločnikom na čelu "sporazumno odstopila"

"Petrol posluje dobro"
Vodenje družbe bo do imenovanja nove uprave prevzela zdajšnja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popovič. Nadzorni svet je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov Danijelo Ribarič Selaković.

Članom uprave Tomažu Berločniku, Roku Vodniku in Igorju Stebernaku je mandat po odstopu prenehal z današnjim dnem, Ika Krevzel Panić pa kot delavska direktorica ostaja članica uprave.

Do imenovanja nove uprave vodenje družbe v vlogi predsednice uprave prevzema zdajšnja predsednica nadzornega sveta Drobne Popovičeva, ki v tem času ne bo delovala kot nadzornica. Kot je poudarila Drobne Popovičeva, Petrol posluje dobro in bo še naprej deloval po sprejetem poslovnem načrtu.

"Prišlo pa je do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije, kar je bil tudi razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave. Osnovni vodili pri oblikovanju in izvajanju strateškega načrta še naprej ostajata zagotavljanje poslovne rasti in povečevanje dobičkonosnosti poslovanja ob hkratni zavezanosti trajnostnemu razvoju," je dodala.

Različni pogledi na vodenje družbe
Podrobneje razlogov za odhod uprave v Petrolu v četrtek niso navedli, so se pa v medijih vrstila različna ugibanja. Po nekaterih naj bi bile razlog "napake pri projektu, ki bi zelo spremenil podobo Petrola, kjer je uprava ignorirala opozorila nadzornikov".

Berločnik je po odhodu s četrtkove seje nadzornega sveta po poročanju TV Slovenija dejal, da je ponosen na svoje devetletno delo v Petrolu, ki so ga v tem času uspešno prestrukturirali. Pojasnil je, da so bili razlog za sporazumen odhod z vrha energetske družbe različni pogledi.

Petrol glavna tema gospodarskih in političnih razprav
Politično kadrovanje v Petrolu?