Tomaž Berločnik. Foto: www.alesfevzer.com
Tomaž Berločnik. Foto: www.alesfevzer.com

Nadzorni svet Petrola, ki ga vodi Nada Drobne Popovič, je "sporazumno" razrešil upravo družbe, poroča TV Slovenija. Skupaj z Berločnikom sta odšla še druga člana uprave, Rok Vodnik in Igor Stebrnak. Začasno naj bi, kot poročajo nekateri mediji, vodenje družbe prevzela Nada Drobne Popovič.

Ta točka sploh ni bila na dnevnem redu, da se bo na njem pojavila, so špekulirali nekateri mediji.

In kaj so bili kamni spotike? Novinarji TV Slovenija so se dokopali do enega. Uprava Petrola je v skladu s strategijo, ki jo je potrdil taisti nadzorni svet, načrtovala nakupe treh energetskih podjetij na Balkanu. Za to bi se morala družba zadolžiti in izdati petletne obveznice. Eden izmed nadzornikov je naračunal, da bi morala biti obveznica štiriletna in "nastala je razlika v znesku 150 milijonov evrov"; kar naj bi bilo za nadzornike preveč in zato naj bi izgubili zaupanje v upravo.

Finance navajajo, da naj bi bile razlog za razhod "napake pri projektu, ki bi zelo spremenil podobo Petrola, kjer je uprava ignorirala opozorila nadzornikov". Šlo naj bi za seznam naložb, v katere naj bi vlagal Petrol, in za nekatere naložbe, ki jih Berločnik ni želel izpeljati, navajajo Finance.

Sorodna novica Menedžer leta je Tomaž Berločnik, vodja Petrola

Ob slovesu s Petrola je Berločnik za medije povedal naslednje: "Res sem ponosen na to, kar smo naredili v zadnjih devetih letih z več kot 5.000 zaposlenimi. Uspeli smo uspešno prestrukturirati družbo iz naftne v popolnoma trajnostno orientirano energetsko družbo z velikim, ogromnim potencialom. Na žalost je prišlo do različnih pogledov glede razvoja družbe, predvsem razvoja strategije med upravo in nadzornim svetom. Na tej točki smo se odločili in smo se sporazumno razšli."

Ni znano, kdo bo Berločnika, Vodnika in Stebrnaka nasledil. Po neuradnih informacijah TV Slovenija naj bi bil med kandidati Saša Berger, eden izmed članov nadzornega sveta.

Petrol sicer posluje dobro – lani je na ravni skupine ustvaril 91,8 milijona evrov čistega dobička, v prvem letošnjem polletju je ta znašal 40,7 milijona evrov.

Berločnik je bil na čelu Petrola, v katerem ima država približno tretjinski lastniški delež, od februarja 2011, drugi petletni mandat bi se mu iztekel leta 2021. Letos je prejel nagrado Združenja Manager za najboljšega menedžerja, že leta 2007 je prejel tudi priznanje za najboljšega mladega menedžerja.

Popoldne je premier Marjan Šarec na Twitterju zapisal, da je "to, da želi LMŠ želi zamenjati vodstvo družbe Petrol, je ena večjih dezinformacij v zadnjem času. Očitno to postaja stalna praksa."

Društvo Mali delničarji Slovenije dogajanje spremlja z zaskrbljenostjo. Preseneča ga, da morebiten odpoklic uprave prihaja v času rekordnih dobičkov Petrola in izplačilu rekordne dividende. Društvo pričakuje, da bodo kakršne koli težave na relaciji nadzornikov in uprave rešili s konstruktivnim dialogom. Če pa so se zgodile kakršne koli napake v poslovanju, pa naj jih razrešijo na ustrezen, zakonit način, pri čemer morajo jasno komunicirati tudi z deležniki in preostalo javnostjo, je društvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Kaj se je kuhalo v ozadju

Menjave uprave sprva ni bilo na dnevnem redu seje nadzornega sveta, da se bo tam znašla, je napovedal portal Siol.net. Po navedbah Siola gre očitno za novo fazo zamenjave uprave Petrola, ki naj bi si jo del koalicije želel že več mesecev. Že pred spomladansko skupščino družbe so, kot navaja portal, posamezniki iz vladajočega LMŠ-ja preverjali možnosti za zamenjavo nekaterih članov nadzornega sveta, ki naj bi bili preveč naklonjeni upravi, a se to ni zgodilo. Tej je nasprotoval tudi največji domači zasebni lastnik Petrola Dari Južna, ki prek svojih podjetij obvladuje dobrih 10 odstotkov delnic.

Petrol: O odločanju o menjavi uprave ne vemo nič

Uprava ni vedela, da bo zamenjana. Foto: BoBo
Uprava ni vedela, da bo zamenjana. Foto: BoBo

Da se pripravlja zamenjava, ni bila seznanjena niti sama uprava družbe. V sporočilu za javnost pred začetkom seje nadzornega sveta je sporočila le, da poslovanje skupine poteka nemoteno, skladno s potrjeno strategijo in letnim načrtom, so poudarili in zagotovili, da so pripravljeni na slabše gospodarske čase. Spomnila je, da poslovanje sledi ambiciozni strategiji in da pri načrtovani rasti poslovanja preverjajo različne stresne scenarije. "Zagotavljamo, da je skupina Petrol pripravljena na ohlajanje gospodarske rasti in morebitno krizo v prihodnosti," so navedli. Spomnili so še, da je bonitetna hiša Standard & Poor's 10. oktobra potrdila dolgoročno bonitetno oceno Petrola BBB- in kratkoročno oceno A-3, hkrati pa ohranila stabilne obete. "Tako kot v preteklosti bo tudi v prihodnje naša zaveza ohranjanje investicijske bonitetne ocene in vzdržna rast skupine Petrol," so sklenili.

Združenje Manager: Nasprotujemo morebitni menjavi

Ogorčenje nad menjavo so še pred sejo izrazili v Združenju Manager, katerega član je Berločnik in ki mu je pred kratkim tudi podelilo naziv menedžer leta 2019. Spomnili so na rekordno poslovanje in uspešno prestrukturiranje Petrola v času Berločnikovega mandata ter opozorili na demonstracijski učinek morebitne zamenjave vodstva.

"Z morebitnim rušenjem uspešnega vodstva bi tisti, ki ga želijo odstaviti oz. vladajoča politika, posredno sporočili, da jim je malo mar za družbeno blaginjo in dobrobit največjega slovenskega podjetja, s tem pa za več kot 5.000 ljudi oz. da so jim pomembni le lastni, parcialni in politični interesi. Zato v Združenju Manager ostro nasprotujemo morebitni menjavi vodstva iz političnih razlogov, s tem pa tudi političnim igricam, ki prepogosto delajo škodo gospodarstvu in družbi," so zapisali.

SDH: Petrol je na dobri poti

Politično kadrovanje v Petrolu?

Država ima sicer v Petrolu posredno in neposredno nekaj manj kot tretjinski lastniški delež. V Slovenskem državnem holdingu (SDH) so v odzivu za Finance zapisali, da v svojem imenu in v imenu države v Petrolu upravljajo skupno 22,78-odstotni delež (8,8 odstotka je še v lasti Kapitalske družbe), v strategiji upravljanja državnih naložb pa je ta naložba razvrščena med pomembne.

Petrolovi poslovni rezultati so po oceni SDH-ja dobri, skupina pa ima tudi ambiciozne načrte za prihodnje in "je na dobri poti, da srednjeročno preseže načrtovane poslovne prihodke in čisti poslovni izid".

"SDH je eden izmed delničarjev, ki lahko svoja korporacijska upravičenja uveljavlja le na skupščini javne delniške družbe Petrol. V sistemu korporativnega upravljanja so za poslovanje družb odgovorna poslovodstva, za nadzor nad poslovanjem pa nadzorni sveti posameznih družb. SDH ne sme posegati v neodvisnost organov družb. To pomeni, da SDH ne more vplivati na člane nadzornih svetov družb niti na poslovodstva, da bi sprejeli ali ne sprejeli določene odločitve," so navedli pri upravljavcu državnih naložb.

Dodali so, da so "vsi člani nadzornih svetov glede sprejetih kadrovskih in ostalih odločitev neodvisni in morajo pri tem ravnati skrajno odgovorno in skrbno".

Politično kadrovanje v Petrolu?