Podjetniki se pritožujejo, da so utrpeli precejšnjo škodo zaradi množičnega prihoda beguncev. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal, da bodo skušali najti način, kako pomagati prizadetim podjetnikom. Foto: BoBo
Podjetniki se pritožujejo, da so utrpeli precejšnjo škodo zaradi množičnega prihoda beguncev. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je napovedal, da bodo skušali najti način, kako pomagati prizadetim podjetnikom. Foto: BoBo

Počivalšek se je z gospodarstveniki pogovarjal o škodi in posledicah, ki so jih zaradi povečanega prihoda prebežnikov občutili predvsem v turizmu in v trgovski ter obrtni dejavnosti. Ugotovili bodo za kolikšno gospodarsko škodo gre in pripravili program ukrepov, je dejal minister.

Kot je dejal, bodo skušali najti način, kako pomagati prizadetim podjetnikom.

Rešitev? Pomiritev gostov.
Počivalšek je kot rešitev za prizadete podjetnike navedel, da bodo predvsem turizmu, trgovini in storitvenim dejavnostim pomagali tudi tako, da bodo gostom, ki prihajajo predvsem iz Slovenije in Hrvaške, zagotovili, da življenje v brežiški občini poteka povsem normalo in da tam ni izrednih razmer.

Predstavnica dobovskih Term Paradiso Martina Cizelj je ministru Počivalšku povedala, da jim je prihod prebežnikov že takoj na začetku povzročil 40-odstotno odpoved rezervacij. Pri dnevnih obiskovalcih pa so imeli tudi do devet desetin manj prometa, obisk njihovih savn pa se je zmanjšal za tretjino.

Uprava za varno hrano opozarja na bolezni
Uprava za varno hrano je medtem sporočila, da obstaja možnost prenosa bolezni z ljudi na živali. Zapisali so, da so te lahko na travnikih in poljih, kjer se ali so se zadrževali prebežniki, izpostavljene različnim povzročiteljem bolezni, zlasti to velja za živali na pašnikih ter živali, ki jih krmijo s krmo z omenjenih območij.

Pomembno je, da lastniki živali poskrbijo za temeljne biovarnostne ukrepe in higieno ter da so pozorni na pojav kakršnih koli bolezenskih znakov. Lastniki naj tudi skušajo male živali zadržati na domačih dvoriščih, živine pa naj začasno ne spuščajo na, kot so sporočili na upravi, prizadete pašnike.

O ograji ne želi razkriti ničesar
Minister Počivalšek na vprašanje o nakupu obmejne ograje, ki naj bi ga vodilo njegovo ministrstvo, ni želel odgovoriti. Dejal je, da zadeve ne komentira, ker mu to omogoča zakon o javnem naročanju, ki navaja, da se varnostna oprema lahko nabavlja brez javnega naročanja in v "zaupnem okolju".