Mercator je za Slovenijo pomemben zaradi 10.000 zaposlenih, 1,5 milijarde evrov letnega prometa in 500 milijonov evrov težke slovenske dobaviteljske verige, je spomnil Počivalšek. Foto: BoBo
Mercator je za Slovenijo pomemben zaradi 10.000 zaposlenih, 1,5 milijarde evrov letnega prometa in 500 milijonov evrov težke slovenske dobaviteljske verige, je spomnil Počivalšek. Foto: BoBo

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na sejmu MOS spregovoril tudi o Mercatorju in dejal, da ruska Sberbanka ne bo ostala dolgoročni lastnik ne Fortenove ne Mercatorja. Zato je po njegovih besedah pomembno, da država slovenskim dobaviteljem Mercatorja pravočasno zagotovi enakopravne pogoje v Fortenovi, kar bo država po njegovih besedah tudi storila.

"Menimo, da smo kot država dolžni poskrbeti, da imajo slovenski dobavitelji enakopraven status v novem sistemu, na katerega naj bi prenesli Mercator," je dejal minister. V povezavi s tem bo konec meseca ali na začetku oktobra v Ljubljani potekal sestanek predstavnikov ruske Sberbanke, Fortenove in Agrokorja s slovenskimi dobavitelji.

Država ne nasprotuje prenosu Mercatorja na Fortenovo

Ne bomo ga kupili, podprli bomo pozitivno razvojno pot

"Mercatorja ne bomo kupili nazaj. Podprli pa bomo vsako prizadevanje poslovnega sveta, ki bo Mercatorju omogočil pozitivno razvojno pot," je dodal. Opozoril je, da država ne odloča o prenosu delnic Mercatorja s starega Agrokorja na Fortenovo grupo, za prenos pa morajo biti izpolnjeni določeni pogoji.

Med temi je soglasje za prenos vseh 58 bank upnic Mercatorja, ne le treh slovenskih (SID banke, NLB-ja in Abanke). "In pri pridobivanju soglasij bodo imeli in imajo več težav z drugimi bankami, ne s slovenskimi," je pojasnil. SID banka je po Počivalškovih besedah le ena izmed bank upnic Mercatorja. "Lastnikom Fortenove je postavila 10 pogojev, pod katerimi je pripravljena dati soglasje. Verjamem, da se bodo o teh pogojih dogovorili in našli rešitve za vsakega izmed njih," je dejal minister, ki verjame, da se interesi SID banke in države ujemajo.

Prenos Mercatorjevih delnic na Fortenovo grupo, ki ga mora odobriti tudi Agencija za varstvo konkurence, bi lahko po Počivalškovih ocenah sledil do konca leta, najverjetneje pa v prvem četrtletju prihodnjega leta. "Vlada ne bo odločala o prenosu, to ni v naši pristojnosti. Mercatorju želimo zgolj zagotoviti uspešno prihodnost z lastnikom, ki bo plačilno sposoben," je dejal minister Počivalšek.

Počivalšek se je sicer ta teden skupaj s premierjem Marjanom Šarcem in gospodarsko delegacijo mudil v Moskvi, kjer so govorili tudi o reševanju Agrokorja.

Na vprašanje novinarja Radia Slovenija Aleša Kocjana, ali ni nenavadno, da je ruski zunanji minister Dimitrij Medvedjev izrazil pričakovanje, da bo tudi Slovenija pomagala pri reševanju prezadolženega Agrokorja, čeprav je država Mercator Agrokorju prodala, je Šarec je odgovoril, da to ni bila glavna tema srečanja z rusko delegacijo ter da so Medvedjevu odgovorili, da bi za kaj takega morali biti izpolnjeni pogoji. "Za nas je ključno, da slovenski dobavitelji ostanejo del sistema."