Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo ugovoru ruske banke Sberbank in zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave nad hrvaškim koncernom Agrokor kot tujega postopka zaradi plačilne nesposobnosti v Sloveniji. Foto: Reuters
Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo ugovoru ruske banke Sberbank in zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave nad hrvaškim koncernom Agrokor kot tujega postopka zaradi plačilne nesposobnosti v Sloveniji. Foto: Reuters

Senat ljubljanskega okrožnega sodišča je na začetku novembra odločil o pritožbi države in Sberbanka na sklep, s katerim je sodišče postopek izredne uprave v Agrokorju v Sloveniji priznalo kot tuji postopek zaradi plačilne nesposobnosti.

Odločitev je postala znana šele danes, in sicer da sodišče po ugovoru Sberbanka ne priznava postopka nad Agrokorjem v Sloveniji.

Okrožno sodišče je sicer sredi julija ugodilo zahtevi izrednega pooblaščenca za vodenje Agrokorja Anteja Ramljaka, da v primeru plačilne nesposobnosti Agrokorja, ki je večinski lastnik Mercatorja, priznalo hrvaški postopek kot glavni, zato bi tudi za Mercator v Sloveniji veljale odločitve, sprejete na podlagi hrvaškega zakona o postopku izredne uprave.

Pritožba države je bila zavržena
Država se je na sklep pritožila, saj je presodila, da bi takšen postopek v Agrokorju ogrozil tako Mercator kot gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Slovenije, zato sklep hrvaškega sodišča ne bi veljal za premoženje oz. delnice, ki jih imajo Agrokor ter z njim povezane in odvisne družbe v družbi Mercator.

Vlada je tedaj tudi menila, da sta si hrvaški zakon o postopku izredne uprave v podjetjih sistemskega pomena, ki velja za Agrokor, in slovenski zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena, ki velja za Mercator, v nasprotju, zato je tuji postopek v nasprotju s pravnim redom Slovenije. Ugovor države je bil zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavržen. Pritožil pa se je tudi Sberbank.

Lex Agrokor ne spoštuje enakovredne obravnave upnikov
Okrožno sodišče je tudi ugotovilo, da hrvaški zakon o postopku izredne uprave v gospodarskih družbah sistemskega pomena za Hrvaško (t. i. lex Agrokor) ne spoštuje načela enakopravnega obravnavanja upnikov, kar je eno od temeljnih načel insolvenčnih postopkov in kot tako predstavlja del javnega reda Republike Slovenije.

Negativne posledice neenakega obravnavanja upnikov bi se lahko pokazale tudi v Sloveniji. Agrokor ima v Sloveniji premoženje, ki omogoča poplačilo upnikov in vsaj enega upnika v Sloveniji, Sberbank banke Ljubljana.

Zoper sklep okrožnega sodišča je v 15 dneh mogoča pritožba na vrhovno sodišče.

Agrokor napovedal pritožbo
Izredna uprava hrvaškega koncerna Agrokor je že napovedala, da se bo pritožila na odločitev okrožnega sodišča. Iz Agrokorja so sporočili, da njihovi odvetniki v Sloveniji že pripravljajo pritožbo, ki jo bodo vložili na vrhovno sodišče.

V Agrokorju so poudarili, da odločitev sodišča v Ljubljani "nima nobenega vpliva na nadaljevanje postopkov izredne uprave niti na premoženje koncerna Agrokor v Sloveniji, med drugim zaradi tega, ker do odločitve vrhovnega sodišča v Sloveniji o pritožbi veljajo odločitve o priznavanju zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih na Hrvaškem (t. i. lex Agrokor)".

Gospodarski minister zadovoljen
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek glede odločitve sodišča, da ne prizna postopka izredne uprave v hrvaškem Agrokorju v Sloveniji, kar pomeni, da bodo lahko upniki Agrokorja zahtevali poplačilo tudi iz delnic Mercatorja, meni, da bo mogoče s tem hitreje in učinkoviteje doseči "stabilizacijo" Mercatorja.

Sodišče je sicer ugovor države zaradi pomanjkanja pravnega interesa zavrglo. "V vsakem primeru je cilj, ki smo mu sledili, dosežen," je dejal Počivalšek in povedal, da odločitve sodišča sicer še ni podrobno proučil.

V Mercatorju odločitve sodišča ne komentirajo.