Država se je obubožano Adrio le odločila prodati. Foto: BoBo
Država se je obubožano Adrio le odločila prodati. Foto: BoBo
Adria: Rosvita Pesek in Maks Tajnikar v Odmevih

Na voljo je 74,87 odstotka delnic, ponudbe pa bodo zbirali do 10. septembra, so sporočili z agencije (AUKN). Cena posamezne delnice v pozivu ni določena. Delnice, ki so izdane v nematerializirani obliki in so vpisane v centralni register KDD-ja, se prodajajo skupaj, ponudba za posamezen sklop pa ni mogoča.
Zaradi slabih poslovnih rezultatov je vlada konec lanskega junija Adrio dokapitalizirala s 50 milijoni evrov, ob pogoju, da bi bile banke v lastniški delež pripravljene konvertirati polovico terjatev.
Vmes se je družbi skoraj zgodila stavka kabinskega osebja, ki sprva ni hotelo podpisati kolektivne pogodbe, sprememba upravljanja iz eno- v dvotirni sistem, dodane pa so bile tudi nekatere nove destinacije.
Realnost prisilila državne lastnike v prodajo
Omeniti velja tudi, da so na razvpiti marčevski seji, ko je družba za nekaj ur ostala brez nadzornikov in brez predsednika uprave Klemna Boštjančiča, tega nadzorniki odstavili, ker naj ne bi bil pogodu državi.
Nenaklonjenost državnih lastnikov pa naj bi si pridobil prav zaradi zavzemanja za prodajo letalskega prevoznika. Finančno opustošena država je zdaj očitno spoznala, da Adrie ni več spopsobna držati pri življenju.
AUKN: Prestrukturiranje daje rezultate
Kot so dodatno pojasnili na agenciji, ne glede na postopek prodaje v Adrii Airways poteka intenzivno prestrukturiranje, ki daje pozitivne rezultate, kar bo družbi omogočilo samostojno poslovanje in ponovitev iskanja strateškega partnerja v bolj ugodnem času.

"Verjamemo, da zanimanje investitorjev obstaja, in menimo, da bo razplet pozitiven," so poudarili in dodali, da višine kupnine v času zbiranja ponudb ne morejo komentirati.

V skladu s sporazumom o finančnem in poslovnem prestrukturiranju družbe Adria Airways je sklenitev pogodbe o prodaji predvidena v prvi polovica leta 2013. Rok se lahko s sklepom podaljša, so še navedli v AUKN-ju.

Adria: Rosvita Pesek in Maks Tajnikar v Odmevih