Adria Airways bo od 20. februarja
Adria Airways bo od 20. februarja "ogljično" doplačilo zaračunavala kot takso. Foto: BoBo

Adria Airways bo od 20. februarja na svojih direktnih poletih omenjeno doplačilo zaračunavala kot takso - enosmerne vozovnice bodo tako dražje za en evro, povratne pa za dva evra, so danes sporočili iz družbe. Shema za trgovanje z izpusti (ETS), ki je začela veljati 1. januarja, določa, da morajo vsi letalski prevozniki, ki letijo čez EU ter Norveško, Islandijo in Liechtenstein, plačati za izpuste, ki jih ob tem proizvedejo. EU želi z uredbo spodbuditi letalske družbe k zmanjševanju izpustov - bodisi tako, da začnejo uporabljati do okolja prijaznejše vire energije ali z zmanjšanjem porabe goriva.

Letalske družbe, ki letijo znotraj EU-ja, morajo za vsako tono izpusta ogljikovega dioksida predati eno dovolilnico, navajajo v Adrii in dodajajo, da je nekaj dovolilnic dodeljenih brezplačno, druge pa je treba kupiti na trgu.

"V Adrii Airways se zavedamo, da so izpusti toplogrednih plinov globalni problem. Da bi emisije zmanjšali ter s tem zmanjšali porabo vedno dražjega goriva, izvajamo različne ukrepe zmanjševanja porabe goriva (učinkovitejša letala, boljše načrtovanje letov, zmanjševanje teže letala)," so zapisali v sporočilu za javnost.