Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Povpraševanja v knjigah je bilo za 6,8 milijarde evrov. Pribitek nad srednjo vrednostjo 10-letne obrestne zamenjave je 0,58 odstotne točke, kar po današnjem tečaju pomeni, da je zahtevana donosnost približno 3,1 odstotka, pišejo Finance.

Država je izdajo 10-letne evrske obveznice napovedala v torek, ko je bankam Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Erste Group, Goldman Sachs Bank Europe in Nova KBM podelila mandat za organizacijo izdaje. Izvedba izdaje se pričakuje v bližnji prihodnosti, v odvisnosti od razmer na finančnih trgih, so napovedali na ministrstvu za finance.

Letos bo potrebnih skoraj pet milijard evrov

Zadolževanje na začetku leta je že ustaljeno, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar. Lani takoj po novoletnih praznikih se je država z izdajo desetletnih obveznic zadolžila za 1 milijardo 250 milijonov po 3,6-odstotni obrestni meri.

Za državo je letos finančno zahtevno leto. Poleg financiranja proračunskega primanjkljaja – ta je načrtovan v znesku dobrih 2 milijard – mora vrniti še zapadli dolg. Glavnic obveznic je za 2 milijardi, za 500 milijonov evrov je zakladnih menic.

Pokritje primanjkljaja in refinanciranje zapadlega dolga skupaj zahtevata skoraj 4,7 milijarde financiranja.

Letos bo treba za obresti odšteti že 800 milijonov evrov, 100 milijonov več kot lani.

Javni dolg znaša 42 milijard ali 72 odstotkov BDP-ja.