Mladi kmetje ne bodo smeli biti nosilci kmetije več kot 18 mesecev. Foto: BoBo
Mladi kmetje ne bodo smeli biti nosilci kmetije več kot 18 mesecev. Foto: BoBo
12 milijonov za mlade kmete

Na razpisu, ki ponuja nepovraten denar, bodo lahko kandidirali mladi kmetje, stari od 18 do vključno 40 let, z ustrezno izobrazbo oz. usposobljenostjo, ki bodo prvič vzpostavili kmetijo, pri tem pa je pomembno, da morajo prevzeti ali kupiti kmetijo, ki obsega najmanj šest hektarjev primerljivih kmetijskih zemljišč ali imeti v lasti 15 glav velike živine ali 60 čebeljih družin, je za Radio Slovenija poročala Jernejka Drolec. Večji poudarek je tokrat tudi na poslovnem načrtu.

Denar je razdeljen v dva sklopa - 8,4 milijona evrov za mlade kmete, ki si bodo na prevzeti kmetiji ustvarili svoje delovno mesto in 3,6 milijona evrov za preostale upravičence. Za pripravo vloge imajo tri tedne časa, vlogo pa bodo lahko oddali na agencijo za kmetijske trge od 24. avgusta do 18. septembra.

Na ministrstvu za kmetijstvo ob tem pričakujejo 400 morebitnih upravičencev. Mlade kmete ob tem zelo moti, da iz razpisa niso umaknili pogoja, da upravičenec ne sme biti nosilec kmetije več kot 18 mesecev. Ocenjujejo tudi, da je ukrep naravnan preveč socialno in premalo razvojno, dobra stran pa je, da je razpisanega veliko denarja.

Slovenski program razvoja podeželja je sicer težek 1,1 milijarde evrov, od tega bo Slovenija iz Bruslja dobila 838 milijonov evrov, preostalo pa bo šlo iz državnega proračuna. Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je tudi pojasnil, da bo mladi kmet, ki bo prevzel kmetijo in bo na njej polno zaposlen, dobil enkratno pomoč v vrednosti 45.000 evrov, tisti, ki dela nekje drugje in je kmetovanje samo del njegove dejavnosti, pa v vrednosti 18.600 evrov.

Slovenija bo za izvedbo tega podukrepa v celotnem obdobju izvajanja namenila skoraj 61 milijonov evrov.

12 milijonov za mlade kmete