Srečanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine 20 je potekalo na indonezijskem letoviškem otoku Bali. Foto: EPA
Srečanje finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank skupine 20 je potekalo na indonezijskem letoviškem otoku Bali. Foto: EPA

"Vsi smo se strinjali, da negotovost preskrbe s hrano zahteva pozornost, posredovanje in ukrepe, zato smo razpravljali o tem, kako odpraviti motnje v preskrbi," je po srečanju pojasnila indonezijska finančna ministrica Šri Muljani Indravati.

Finančni voditelji držav skupine G20 so se na srečanju v Indoneziji strinjali, da je treba skupaj reševati grozečo svetovno prehransko krizo, vse večje zadolževanje držav, pa tudi energetsko krizo.

Ministrica je v izjavi za medije pojasnila, da so prisotni glede večine tem našli skupni jezik, niso pa se uspeli sporazumeti glede odziva na ruski napad na Ukrajino.

Kot poroča portal Al Džazira, so nekateri vrh izrabili kot priložnost, da so za nastale težave obtožili Rusijo. Na vrhu je prek videopovezave sodeloval tudi ruski finančni minister Sergej Marčenko.

"Najprej je treba odpraviti protekcionizem, da bi lahko ustvarili ali olajšali pretok hrane s strani proizvajalcev v države, ki jo potrebujejo," je dejala indonezijska ministrica.

Nekateri udeleženci so vztrajali pri vključitvi stališč držav o ruski vojni v Ukrajini, je poudarila ministrica in opozorila, da imajo države stališča, ki jih ni mogoče uskladiti.

Dejala je, da bi lahko trojna grožnja vojne, naraščajočih cen surovin in naraščajoče inflacije v svetu otežila servisiranje dolgov ne le za najmanj razvite države, temveč tudi za ostale države v razvoju in celo razvita gospodarstva.