Sedež družbe Slovenski državni gozdovi je v Kočevju. Foto: BoBo
Sedež družbe Slovenski državni gozdovi je v Kočevju. Foto: BoBo

Želimo, da dobijo dodatno delo tudi hribovske in gorske kmetije, da bodo lahko živele in se razvijale. Država pa bo preverjala tudi učinkovitost ciljev.

Kmetijski minister Dejan Židan
Pavel Brglez prvi nadzornik državnih gozdarjev

Gozdno-lesna veriga v Sloveniji ima po novem osnovo, da začne na novo in državo spravi v primerljivo stanje z alpskimi sosedami, je pojasnil prvi nadzornik Pavel Brglez. "Ne samo finančno pozitivno, ampak da dejansko daje nove zaposlitve," je dejal.

Brglez v gozdarstvu kot glavno težavo izpostavlja neorganiziranost in je prepričan, da je treba začeti na novo. Tako bodo po njegovem mnenju državni gozdovi postali primer dobre prakse tudi za druge gozdove. "Tu je treba začeti, s strokovnim delom narediti primere uspešne prakse," je še dejal Brglez.

Židan: Delo naj dobijo gorske kmetije
Seje se je udeležil tudi pristojni minister Dejan Židan, ki je izpostavil predvsem cilje države, ki so vezani na učinkovitost panoge, tudi ekonomsko, dela pa morajo biti naravnana trajnostno in sonaravno. "Želimo, da dobijo dodatno delo tudi hribovske in gorske kmetije, da bodo lahko živele in se razvijale. Država pa bo preverjala tudi učinkovitost ciljev," je dejal.
Petina v gozdni sklad
Po novem se 20 odstotkov letne gozdne sečnje, torej realizacije, steka v gozdni sklad, iz katerega se financirajo nekatera nujna opravila v gozdu. "Na začetku bo tega okrog 10 milijonov evrov, čez čas pričakujemo okoli 14 milijonov evrov. Družba mora delati z dobičkom, v prihodnje bo tega dobička okrog 10 milijonov evrov, lahko tudi več. Za vsaj pol tega dobička pričakujemo, da se bo steklo v proračun," meni minister.

Obenem je zagotovil, da po spremembi sistema upravljanja državnih gozdov delovna mesta niso ogrožena. "Tudi naprej bo v gozdu enako ali celo večje število delavcev, ki bodo skrbeli za delo v gozdu. Se bo pa spremenilo to, da zdaj ne bo več mogoče delati v gozdu mimo javnega razpisa. Izbrani bodo najboljši. Koncesionarji, ki so dobri, bodo delo dobili tudi naprej, kakšen drug pa tudi ne," je še poudaril minister.

Trenutno zaposlena stoterica
Družba Slovenski državni gozdovi se bo do konca leta konstituirala, zapolnila vse svoje službe. Trenutno zaposluje približno 100 ljudi. "Teren pokrivamo glede na potrebe, ki jih kaže predvsem lubadar. Naš cilj je tudi povečevati površine gozdov v Sloveniji, predvsem pa da podpiramo slovensko lesno industrijo," je izpostavil vršilec dolžnosti direktorja družbe Slovenski državni gozdovi Miha Marenče.Želimo, da dobijo dodatno delo tudi hribovske in gorske kmetije, da bodo lahko živele in se razvijale. Država pa bo preverjala tudi učinkovitost ciljev.

Kmetijski minister Dejan Židan
Pavel Brglez prvi nadzornik državnih gozdarjev