Alpina Foto: BoBo
Alpina Foto: BoBo

DUTB je postal večinska lastnik Alpine v letu 2015. Lani pa je presodil, da je tako z vidika nujnosti poslovnega prestrukturiranja kot tržnih razmer primeren čas za prodajo.

Časopis Dnevnik je pred nekaj meseci poročal, da je bilo v drugi krog prodajnega postopka povabljenih šest kandidatov za prevzem. Od teh sta poleg K & H skrbni pregled poslovanja opravila še Elan, ki je v lasti finsko-luksemburškega finančnega sklada KJK Capital, in multinacionalka Head.

Najvišjo ponudbo za 20 milijonov evrov naj bi oddal K & H, Elanova ponudba pa znaša 17 milijonov evrov, je neuradno izvedel Dnevnik. Prevzemnik mora prevzeti tudi finančne obveznosti do DUTB-ja v vrednosti 30 milijonov evrov.

"DUTB je kupca izbral ne le zaradi najvišje finančne ponudbe, temveč tudi zaradi izdelane strategije razvoja družbe Alpina v prihodnje. Novi lastnik se bo prednostno usmeril v prestrukturiranje in izboljšave področij proizvodnje, prodaje, odnosov s poslovnimi partnerji ter v nadaljnji razvoj blagovne znamke Alpina in njenih izdelkov. Pri tem bo njihova strategija temeljila na pripravi treh ključnih korakov: celostni analizi delovanja družbe, prodajni strategiji in dolgoročni strategiji družbe. Novi lastnik bo zadržal število zaposlenih na isti ravni kot doslej, s ciljem izboljšanja produktivnosti skupine. DUTB zato ocenjuje, da delovanje v okviru novega lastnika za Alpino pomeni nove poslovne priložnosti in razvojne sinergije, ki bodo tako družbi kot njenim zaposlenim olajšale tekmo na trgu," so pojasnili v DUTB-ju.

Družba K & H, a.s., je, kot pojasnjuje DUTB, del skupine Franco, ki jo sestavlja 30 družb s ključnimi dejavnostmi na Češkem, Slovaškem in v Avstriji ter številnimi kupci iz Evrope, Afrike in Azije. "Gre za uspešno, na Češkem registrirano družinsko podjetje v lasti Františka Pivode in njegovih dveh sinov. Vizija skupine Franco je razvoj prevzetih družb in, ob aktivnem vključevanju njihovih vodilnih ekip, maksimiranje dolgoročnih dobičkov posameznih družb v skupini. Glavni segmenti njihovega delovanja so proizvodnja, nepremičnine in maloprodaja, pri čemer v zadnjih letih dosegajo strmo rast poslovanja," je v sporočilu za javnost navedel DUTB.

Žirovska Alpina v češke roke družbe K & H

Alpina ima več kot 1100 zaposlenih

Skupina Alpina, ki jo poleg matične sestavlja še devet družb, ima poleg proizvodnje v Sloveniji in na Kitajskem tovarne tudi v Bosni in Hercegovini. V državah nekdanje Jugoslavije ima Alpina 86 prodajaln, od tega 40 v Sloveniji. Od 1142 delavcev, kolikor jih je skupina zaposlovala konec lanskega leta, jih je bilo 395 zaposlenih v Sloveniji.

Kot je poročala STA, je žirovska Alpina lani ustvarila 44,7 milijona evrov prihodkov in 0,9 milijona evrov izgube. Nenehen dvig cen materialov in surovin, dolge dobavne verige, prevoz iz Kitajske, covid-19 in vojna v Ukrajini podjetju povzročajo težave tudi letos.

"Naše poslovanje so najbolj prizadela nenehna dviganja cen materialov in surovin, dolge dobavne verige, ki močno ovirajo organizacijo proizvodnje, prevoz iz Kitajske, ki je že v preteklem letu doživel drastičen dvig cen, dodatno pa še težka organizacija tega prevoza zaradi drastičnih covidnih ukrepov na Kitajskem," so za STA pojasnili v podjetju.