Foto: BoBo
Foto: BoBo

Žirovska Alpina je lansko leto zaključila precej bolje kot leto pred tem, čeprav nekoliko zaostajajo za planom 2021. "Glede na vse dogajanje v zvezi z dvigom stroškov materiala in transportov ter zelo otežene razmere poslovanja skozi pravočasno zagotavljanje oskrbe proizvodnje in poslovanja s Kitajsko smo z rezultati za lansko leto zadovoljni," so poudarili za Slovensko tiskovno agencijo.

Pojasnili so, da so lani na ravni skupine imeli za 20 odstotkov več prihodkov kot v letu 2020, v matični družbi pa so se prihodki dvignili celo za 23 odstotkov. Epidemija je vplivala na spremembe navad ljudi, ki so se odločali za več gibanja na prostem. Zato se je povečalo povpraševanje po pohodniški obutvi in obutvi za smučarski tek, za katero so v Alpini, kot so poudarili, prejeli res veliko naročil.

Je pa epidemija povzročala težave na področju oskrbe s surovinami in materiali. Dobavni roki so se podaljšali, transport s Kitajske pa je bil tudi zaradi ogromnega dviga stroškov zelo otežen. Poleg so na poslovanje Alpine, ki ima lastno maloprodajno mrežo, precej vplivali epidemiološki ukrepi, od zapiranja trgovin na začetku leta do uvedbe pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), kar se je poznalo na prihodkovni strani.

Med epidemijo ljudje naročajo športno opremo

Tudi za letošnje leto so napovedi za segment športne obutve dobre. "Prejeli smo že zelo veliko naročil tako na segmentu outdoor obutve kot obutve za smučarski tek," so povedali v Alpini, opozorili pa so na nadaljnje negotove razmere, povezane s covidom-19 in epidemiološkimi ukrepi, ki otežujejo delovanje maloprodaje.

Velik razmah okužb s covidom-19 jim v Alpini, ki se ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo tako modne kot športne obutve, sicer trenutno večjih težav ne povzroča, so zagotovili in dodali, da izvajajo ukrepe za maksimalno zaščito zaposlenih.

Sorodna novica "Slaba banka" prodaja žirovsko Alpino

DUTB prodaja Alpino

Na vprašanje o tem, kakšen je dolgoročen pogled sedanjega vodstva Alpine na njeno prihodnost, so v podjetju odgovorili, da je pogled usmerjen v proizvodnjo in prodajo predvsem športne obutve. "Glede na to, da je Alpina v prodajnem postopku, pa je usoda podjetja v rokah prihodnjega investitorja," so poudarili.

Lani avgusta začet prodajni postopek bo predvidoma končan do konca letošnjega marca, napovedujejo v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Med ponudniki, ki so podali nezavezujoče ponudbe, so jih šest najustreznejših povabili k skrbnemu pregledu družbe, na podlagi česar bodo lahko oddali zavezujoče ponudbe.

Kot je prejšnji konec tedna poročal časopis Dnevnik, po neuradnih podatkih skrbne preglede opravljajo štirje ponudniki, medtem ko sta dva od prevzemne borbe že odstopila. Poleg Elana, kjer so že večkrat izrazili interes za povezovanje z Alpino, se po informacijah Dnevnika za Alpino zanimajo še multinacionalka Head, ki se uvršča med vodilne svetovne proizvajalce športne opreme, češka družba K&H, ki se ukvarja predvsem z nepremičninskimi posli, in skupina slovenskih vlagateljev.