Mansson je bil gost DZ-ja. Poslance je pozval, naj delovanje slabe banke podaljšajo. Foto: BoBo
Mansson je bil gost DZ-ja. Poslance je pozval, naj delovanje slabe banke podaljšajo. Foto: BoBo
Kdo bo odgovarjal za preplačilo terjatev

Odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko se je seznanil s poslovanjem Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v letu 2013. Lani spomladi ustanovljena družba je leto končala s 5,8 milijona evrov čiste izgube, vendar šele po lastnem vrednotenju prenesenih terjatev.

Prenos po vladnih navodilih
DUTB je decembra lani po navodilih vlade od Nove Ljubljanske banke (NLB) in Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) prevzela za dobro milijardo evrov slabih terjatev in lastniških deležev, v zameno za to pa je izdala za prav toliko obveznic.

Mannson: Terjatve so bile preplačane
Glavni izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson je pojasnil, da v proces določitve prenosnih vrednosti prevzetih terjatev niso bili vključeni. Ker so bili v negotovosti glede njihove poštene vrednosti, so se odločili za notranje vrednotenje in to je pokazalo, da so bile terjatve preplačane za 39,9 milijona evrov.

Izguba precej manjša
Do te številke so prišli s ponovnim ovrednotenjem vrednosti prenesenih terjatev za 104 največja podjetja, ki predstavljajo 80 odstotkov celotnega prevzetega portfelja. Pri 62 podjetjih je bila poštena vrednost od prenosne nižja za skupaj 175,6 milijona evrov, pri 42 pa je bila višja za 145,7 milijona evrov. Razlike so ugotovili tudi pri lastnem vrednotenju prevzetih lastniških deležev. Zaradi tega je DUTB lani ustvaril 5,8 milijona evrov čiste izgube, in ne 81,9 milijona evrov, kolikor so pokazali prvi izračuni in navaja tudi nerevidirano letno poročilo za leto 2013, objavljeno maja.

Jazbec: Najbrž je kriv časovni zamik
Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je glede te razlike pojasnil, da gre verjetno za posledico časovnega zamika od takrat, ko je bil prenos terjatev izveden, do trenutka, ko je DUTB začel upravljati te terjatve. "Z vidika Banke Slovenije je pomembna zgolj vrednost v trenutku, ko je bila ocenjena zahteva po dodatni kapitalski okrepitvi bank," je dejal.

Mateja Vraničar s finančnega ministrstva pa je dodala, da vrednotenje in prenos terjatev potekata v skladu z zakonom, pri čemer je treba paziti, da ne bi prišlo do nedovoljene državne pomoči.

Čakata Banka Celje in Abanka ...
Prenosi terjatev iz NLB-ja in NKBM-ja so končani, zdaj pa se v DUTB-ju pripravljajo še na prevzem sredstev od Banke Celje in Abanke. Ker se ti prenosi še niso začeli, je Mansson podvomil, da bi lahko DUTB do konca leta 2017 optimalno dosegel svoje cilje in ugasnil, kot predvideva zakon. "Zato je bistvenega pomena, da se čas delovanja DUTB-ja podaljša," je dejal.

... bo vrednotenje spet napačno?
Tudi pri določitvi prenosnih cen prevzetih terjatev od Abanke se uporablja podobna metodologija kot pri dozdajšnjih prenosih, zato bodo v DUTB-ju tudi pri prevzemu teh izvedli notranje vrednotenje. Vendar pričakujejo, da bodo tokrat postopki potekali hitreje, saj gre v številnih primerih za terjatve do podjetij, od katerih so bile terjatve prenesene že iz NLB-ja in NKBM-ja.

Mansson: Država spreminja v zadnjem hipu
DUTB je bil ustanovljen marca lani, vendar je delovati pravzaprav začel šele konec leta, vmes pa so večkrat spremenili načrte. Sprva je bilo denimo predvideno, da bo banki dokapitalizirala DUTB, a v zadnjem hipu je bilo odločeno, da ju dokapitalizira država, je bil kritičen Mansson. Država je tako konec leta 2013 dokapitalizirala obe največji banki in leto 2014 sta lahko začeli z zadostnim kapitalom in likvidnostjo za odobravanje novih posojil, ki so potrebna za ponovno rast gospodarstva. Brez tega prenosa sanacija bank ne bi bila mogoča, je dejal.

DUTB mora lastnino oplemenititi
Naloga DUTB-ja je povečati vrednost prevzetih sredstev, je še dejal Mansson, hkrati pa dodal, da imajo pomembno vlogo pri prestrukturiranju podjetij. Tega se lotijo, ko in če postanejo lastniki, a DUTB nima izrecnega mandata, da to stori, je opozoril. V tem trenutku v DUTB-ju rešujejo 426 primerov prestrukturiranja podjetij. O vračanjih sredstev davkoplačevalcev je sicer povedal, da je DUTB do zdaj uspel povrniti 65 milijonov evrov, predvsem iz unovčevanja zavarovanj.

Kdo bo odgovarjal za preplačilo terjatev