Mansson je očitno zelo hitro sprejel slovensko poslovno okolje in njega navade. Foto: BoBo
Mansson je očitno zelo hitro sprejel slovensko poslovno okolje in njega navade. Foto: BoBo


V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) se po poročanju spletnega portala finance.si sklicujejo na interni pravilnik, ki da plače opredeljuje kot poslovno skrivnost, čeprav naj za to ne bi bilo nobene podlage.
A čeprav je DUTB od države prejel že 200 milijonov evrov za svoje delovanje, nočejo razkriti plač dveh zaposlenih - Kasparja Ojasooja in Janneja Harjunpääja. Ta sta z DUTB-jem sicer najprej sodelovala prek svojih svetovalnih podjetij, nato pa ju je DUTB redno zaposlil.

"Ožemanja ne komentirajo"
DUTB je imel namreč od 18. septembra lani do 30. junija letos z družbo Hansa-Handelshaus - na spletni strani družbe se po pisanju portala kot edina kontaktna oseba pojavlja le Harjunpää - sklenjeno svetovalno pogodbo, po kateri je podjetju plačeval 24.800 evrov mesečno. Svetovanje naj bi zajemalo organiziranost DUTB-ja, kadre, IT in posamezne prevzete terjatve.

6. marca letos pa so z estonsko družbo OÜ OK Lahendusen do 15. maja letos sklenili še pogodbo za finančno svetovanje. DUTB je njenemu lastniku in edinemu zaposlenemu, še ne 30-letnemu Ojassooju, plačeval 10.350 evrov na mesec.
In čeprav so v juliju v DUTB-ju zatrdili, da svetovalnih pogodb nikakor ne podaljšujejo, pa so "pozabili" povedati, da so Harjunpääja in Ojasooja po izteku pogodb kar zaposlili. Koliko ju plačujejo, pa je sedaj poslovna skrivnost. Skrivnost je tudi, kaj sploh počneta in zakaj tega nista storila že, ko sta z DUTB-jem sodelovala prek svojih podjetij. DUTB molči tudi glede informacij, da je bil OÜ OK Lahendused ustanovljen le za "ožemanje" DUTB-ja in da Ojasoo nima ne ustreznih ne zadostnih referenc.

Nepregledno močvirje na DUTB-ju
Plače pa niso edina stvar, ki jo DUTB skriva. Pav tako javnosti ne želijo razkriti lanskih zapisnikov sej upravnega odbora, na katerih so izbirali zunanje izvajalce in kjer so izbrali tudi podjetje Quartz & Co. Ker je urad informacijskega pooblaščenca odločil, da morajo zapise sej razkriti, sedaj tožijo urad.

Quartz & Co se je sicer še isti dan, ko je prvič postal izvršni direktor DUTB-ja, pridružil Torbjörn Mansson, a tega javnosti ni razkril. Še več, soočen z datumi se je le zlagal, da tega, da bo postal izvršni član upravnega odbora DUTB-ja, "ni vedel". Poleg tega DUTB še vedno ne želi razkriti niti, koliko so sploh plačali Quartz & Co. Neuradno: okoli 3,2 milijona evrov.
Mansson pa je poskrbel za še en obrat v zgodbi. Januarja letos mu neizvršni direktorji niso dali novega mandata in je tako postal svetovalec DUTB-ja prek Quartz & Co. Po sedmih mesecih pa, ko je položaj izvršnega direktorja DUTB-ja zapustil - neuradno ne preveč prostovoljno - Christopher Gwilliam, se je na to mesto spet povzpel Mansson, še pišejo spletne Finance.