Večina imetnikov certifikatov, ki so jih vložili v PID-e, je na koncu ostala praznih rok. Foto: EPA
Večina imetnikov certifikatov, ki so jih vložili v PID-e, je na koncu ostala praznih rok. Foto: EPA
20. obletnica certifikatov

Vsi državljani so prejeli certifikate, vredne od 400 do 1.700 evrov, odvisno od njihove starosti. Z mislijo, kako si bodo kupili nov avtomobil, popravili dotrajano streho hiše, so številni pred dvajsetimi leti strpno čakali v dolgih vrstah, da bi certifikat vložili v katero izmed uspešnih podjetij in nato delnice z dobičkom prodali.

Številni, ki so ga vložili v pooblaščene investicijske družbe (PID), pa se tistega časa spomnijo z bridkostjo, saj so namesto obljubljenega dobrega zaslužka dobili figo v žepu. V PID-u je namreč pristalo kar 62 odstotkov od vseh izdanih certifikatov, vrednih osem milijard tedanjih nemških mark.

Nekateri pidovski upravljavci so nato prek trgovanja z deleži podjetij zmanjševali vrednost premoženja v svojo korist. O delu PID-ov, ki je šel v smeri holdinga, lahko danes beremo različne zgodbe, kako tudi bankirji zaman iščejo njihovo premoženje.

Ob tem se omenjata imeni Darka Horvata iz PID-a Aktiva, pa tudi Igorja Laha, ki je iz sklada Kompas brez slabe vesti izrinil male delničarje. Po letu 2000 so se pojavili še menedžerski odkupi BTC-ja, Viator & Vectorja, Pivovarne Laško, Istrabenza, Merkurja ...

Desetina ljudi certifikatov ni vložila nikamor. Obstajajo pa tudi svetle izjeme. Tisti, ki je s certifikatom kupil delnico Leka za 45 evrov, je lahko zanjo iztržil kar 440 evrov. Tudi delnica Krke je danes še vedno vredna več, kot je njena knjigovodska vrednost.

20. obletnica certifikatov