Šrot meni, da gre le za valjenje krivde. Foto: BoBo
Šrot meni, da gre le za valjenje krivde. Foto: BoBo
Šrot: Valijo krivdo

Priče so na dosedanjih obravnavah poudarile, da je navodila za posojila znotraj skupine dajal Šrot, sam pa je to danes večkrat zanikal. "Normalno je, da se odgovornost zdaj prelaga," je dejal. Na sestanku direktorjev in finančnih direktorjev je bilo po njegovih besedah soglasno odločeno, da je najboljše, da se Infondu Holdingu zagotovijo finančna sredstva, dokler ta ne proda deleža v Mercatorju.

Infond Holding je imel, je pojasnil, dovolj premoženja za plačilo terjatev, dokler ga niso "banke zaplenile". Doslej so v zvezi s podobnimi posojili med družbami znotraj skupine na novogoriškem sodišču obravnavali še tožbo Fructala proti Šrotu, na celjskem sodišču pa tožbo Pivovarne Laško. "Ves čas trdim, da ni šlo nič narobe," je glede preostalih tožb poudaril Šrot. Za 51 milijonov njega in Atko Primo toži tudi Pivovarna Union.

Spregovoril je tudi o nakupu in načrtovani prodaji delnic Mercatorja. "Od Mercatorja smo imeli vsi koristi," je odgovoril na vprašanje, zakaj so se odločili za nakup delnic te družbe. Po njegovih besedah pa je prodajo Mercatorja takrat preprečila politika, ki se je skupaj z bankami "vmešala" v načrtovano prodajo.
Šrotova žena nevede postala lastnica skupine Pivovarna Laško
Šrot je poleg tega pojasnjeval še okoliščine menedžerskega prevzema Pivovarne Laško, ki je bil po njegovih besedah narejen v dobro pivovarne. Dejal je, da se mu je takrat zdelo pomembno, da je uprava tudi lastnik družbe zaradi boljšega upravljanja.

Na sodišču je danes pričala tudi Šrotova žena Anica Aužner Šrot, sicer direktorica družbe Atka-Prima. Dejala je, da sama kot direktorica družbe ni bila seznanjena z dejstvom, da je ta posredno postala lastnica Pivovarne Union, za to naj bi izvedela iz medijev. Pojasnila je, da so družbo Kolonel kupili kot naložbo, kaj se je pozneje dogajalo z njo, pa, kot je poudarila, ni bila seznanjena. Pritrdil ji je Šrot, ki je dejal, da žena o njegovih namerah ni vedela ničesar.
Zastopnik Pivovarne Union Valter Bogataj pa je poudaril, da je dokazni postopek pokazal, da je njihov tožbeni zahtevek v celoti utemeljen. "Tudi odločitev, da sodišče določi izvedenca finančne stroke, je to potrdila," je dodal. Ljubljansko okrožno sodišče bo zdaj počakalo na izdelavo izvedenskega mnenja, nato pa nadaljevalo obravnavo tožbe.
Več kot 100 milijonov nevrnjenih posojil
Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe.

Tista posojila, ki Pivovarni Union niso bila vrnjena, so zdaj predmet tega postopka zoper družbo Atka-Prima kot nekdanjo koncernsko krovno družbo laške pivovarne ter njenega lastnika in nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Šrota. Tožniki zahtevajo 116,7 milijona evrov.

Šrot: Valijo krivdo