66 odstotkov sodelujočih v raziskavi je navedlo, da pogosteje kupujejo živila slovenskega porekla. Foto: BoBo
66 odstotkov sodelujočih v raziskavi je navedlo, da pogosteje kupujejo živila slovenskega porekla. Foto: BoBo

Kmetijski minister Dejan Židan je povedal, da se je glede na raziskavo prepoznavnost znaka Izbrana kakovost Slovenije v zadnjem letu povečala na 76 odstotkov. "Strokovnjaki pravijo, da je to kar velik korak naprej," je dejal.

Samo promocijo v okviru omenjene sheme sta zaznali dve tretjini sodelujočih, 66 odstotkov ljudi tudi navaja, da pogosteje kupujejo živila slovenskega porekla. Za dobro polovico vprašanih velja, da vedno preverjajo, ali je živilo slovenskega porekla.

Na vprašanje, zakaj kupujejo slovensko hrano, 80 odstotkov vprašanih odgovarja, da s tem ohranjajo delovna mesta v Sloveniji, 85 odstotkov pa po slovenski hrani poseže zato, ker s tem skrbijo za razvoj podeželja.

Židan je rezultate ocenil kot dobre, poudarja pa, da obstaja še prostor za napredek.