V Premogovniku Velenje ne nasprotujejo predlogu ministrstva, da naj bi zaloge preverilo tuje podjetje. Foto: MMC RTV SLO
V Premogovniku Velenje ne nasprotujejo predlogu ministrstva, da naj bi zaloge preverilo tuje podjetje. Foto: MMC RTV SLO

V zadnjem času se znotraj projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj odpira vprašanje, kakšne so zaloge in kaloričnost lignita v velenjskem premogovniku, je za Radio Slovenija poročal Jože Skok. Predsednik premogovnika Milan Medved je v javnem pismu zapisal, da naj bi predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne Jadranko Medak preprečeval prikaz celovitih podatkov o zalogah premoga. Sprašuje se, ali je v ozadju namera preprečiti črpanje prvega obroka 110 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke.

Medved je poudaril, da je odprto pismo izraz ogorčenja, pa tudi nemoči, ker Medak ne dovoli vpogleda v celovite podatke, ki so jih še pred kratkim predstavili generalnemu direktorju HES-a Matjažu Janežiču. "Gospod Janežič je na tem sestanku, na katerem sem mu jaz to predal, bil zelo zadovoljen s prikazanimi podatki, ker do konca obratovanja leta 2054 opredeljujejo tako predvideno proizvodnjo v letnem merilu kakor tudi kurilnost premoga, ki bo na razpolago," je pojasnil Medved.

Kopač: Uradni postopki so znani
Generalni direktor direktorata za energijo Janez Kopač se je odzval, da ministrstvo za gospodarstvo razpolaga le s podatki, ki so mu bili uradno posredovani od premogovnika Velenje. "V premogovniku točno vedo, kakšen je uradni postopek za verificiranje zalog. Če obstaja kak nov elaborat - ampak mislim, da če bi obstajal, bi ga nam tudi poslali -, potem ga morajo poslati v potrditev po predpisanem postopku na ministrstvo, pristojno za rudarstvo, konkretno ministrstvo za gospodarstvo, da se te zaloge uradno verificirajo," je dejal Kopač.

Kako bi Kopač premostil zaplete zaradi različnih podatkov o zalogah premoga? "Mislim, da je poteza, ki jo je naredil nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne, prava. Naročil je poslovodstvu, da z neodvisno tujo ekspertno hišo preveri podatke, s katerimi Premogovnik Velenje razpolaga, da dobimo neodvisno mnenje. Da ne bo teh sumničenj in nesporazumov na domači sceni."

V premogovniku ne nasprotujejo temu, da zaloge preveri tuje, predvidoma nemško podjetje.