Dolgoročni načrt odkopavanja premoga je v celoti usklajen s potrebami TEŠ-a oz. šestega bloka, so poudarili v Premogovniku Velenje. Foto: MMC RTV SLO
Dolgoročni načrt odkopavanja premoga je v celoti usklajen s potrebami TEŠ-a oz. šestega bloka, so poudarili v Premogovniku Velenje. Foto: MMC RTV SLO
Janez Kopač
"Projekt zaradi nesposobnosti vodstva, da bi pripravilo ustrezno vlogo za gradbeno dovoljenje, tega sploh še nima in zato bo gradnja zamujala za vsaj pol leta. To pa že danes pomeni več deset milijonov evrov škode v letu 2015," je poudaril Kopač. Foto: MMC RTV SLO

V Holdingu Slovenske elektrarne so poudarili, da trenutno ne vidijo razloga, da bi bil TEŠ 6 ustavljen, neodvisne tuje študije o količini lignita v Premogovniku Velenje pa še niso naročili. Zbrali pa so več ponudb za njeno izdelavo. "Po ponudbah je rok za izdelavo študije približno osem tednov po podpisu pogodbe in dostavi dokumentacije," so dejali.

"Ta projekt ne bo nikoli prav dobičkonosen"
Direktor direktorata za energetiko na gospodarskem ministrstvu Janez Kopač je poudaril: "Če ni premoga, ni projekta." Prepričan je, da premog je, treba pa je ugotoviti, kakšno kurilno vrednost ima. Strokovnjaki morajo potrditi obseg zalog in kurilno vrednost premoga, glede na izid študije pa si bo investitor po njegovem mnenju ali oddahnil ali pa bo moral znova premisliti o projektu.

"Če se izkaže, da je s premogom približno vse v redu, potem je skoraj zagotovo, da bi bil strošek opustitve večji od škode, ki jo bo morala Slovenija na ta ali oni način pokrivati zaradi morebitne nerentabilnosti projekta," je dejal Kopač, ki meni, da ta projekt "prav dobičkonosen ne bo nikoli".

Kopač: Projekt je zaradi napak resno ogrožen
Projekt TEŠ 6 trenutno teče naprej, čeprav je "zaradi številnih napak pri dosedanjem vodenju resno ogrožen", pravi Kopač. Ker bodo morali pripraviti predlog zakona o državnem poroštvu, je treba na odprte dileme, ki so se pokazale in bi moralo biti nanje odgovorjeno pred začetkom projekta, odgovoriti pred obravnavo v parlamentu.

"Vsak razumen gospodar pred začetkom gradnje pridobi gradbeno dovoljenje, zaključi finančno konstrukcijo in prouči potencialne rizike," poudarja in dodaja, da za tako veliko investicijo to še bolj velja.

Študija, ki jo je za Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) opravila družba Pöyry kaže, da utegne premoga zmanjkati do leta 2054, primanjkljaj pa ocenjuje na do 10 milijonov ton premoga. V HSE-ju opozarjajo, da med Pöyryjevo študijo in slovensko študijo ni bistvenih odstopanj, ker je študija EBRD-ja povzela slovenske študije.

Kakšna je povprečna kurilna vrednost velenjskega premoga?
V Premogovniku Velenje so znova zatrdili, da je premoga dovolj do konca obratovanja šestega bloka TEŠ-a. Kopač ob tem opozarja, da se v zaloge šteje vse, kar ima višjo kurilno vrednost od 8,4 gigadžula na kilogram (GJ/kg). Investicijski program TEŠ-a 6 predpostavlja, da je povprečna kurilna vrednost 10,5 GJ/kg. "Ne vemo, kakšna je povprečna kurilna vrednost teh zalog, po milijonih ton jo je videti zadosti, po kurilnosti pa ne vemo," je dejal. Če je kurilnost manjša od predpostavk investicijskega programa, potem je treba izkopati več premoga, da dobiš isto kurilno vrednost, je povedal Kopač in dodal, da to pomeni višje stroške, hkrati pa premoga prej zmanjka.

V Premogovniku Velenje so prepričani, da tudi katera koli druga revizija količin zalog ne bo pokazala, da v premogovniku ni dovolj zalog. "Neodvisna recenzija je pokazala, da je količina zalog ustrezno ovrednotena," so poudarili. Zaloge premoga so bile po njihovih pojasnilih izračunane na podlagi temeljite strokovne obdelave, uradno verificirano potrdilo o zalogah pa je 31. marca izdala komisija, ki jo je imenoval direktorat za energijo na gospodarskem ministrstvu, katerega direktor je Kopač.

"Načrt izkopavanja premoga je usklajen s potrebami TEŠ-a"
Potrjene odkopne zaloge premoga so 31. decembra 2008 znašale 131,67 milijona ton. Ker bo TEŠ 6 v svoji življenjski dobi potreboval približno 92 milijonov ton premoga, to zadošča do konca njegovega obratovanja, torej do leta 2054. Dolgoročni načrt odkopavanja premoga je v celoti usklajen s potrebami Termoelektrarne Šoštanj oz. šestega bloka, so poudarili.

"Postopno zmanjševanje letnih količin premoga pa omogoča stroškovno optimalno prilagajanje Premogovnika Velenje tako z vidika vodenja odkopne fronte, delovnih procesov kot števila zaposlenih," so še dejali v premogovniku.