S februarjem se bodo nalepke poslovile. Foto: BoBo
S februarjem se bodo nalepke poslovile. Foto: BoBo

Obstoječa letna vinjeta v obliki nalepke bo veljavna do vključno 31. januarja 2022, prav tako se bodo do konca januarja uporabljale trenutne tedenske in mesečne vinjete, s februarjem pa se bodo vse nalepke poslovile.

V obdobju veljavnosti elektronske vinjete bodo tako lahko vozniki vozil z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone avtoceste in hitre ceste še vedno uporabljali neomejeno, cestnina se namreč ne bo plačevala po prevoženih kilometrih.

Enako kot doslej bodo tako tudi elektronske vinjete omogočale uporabo avtocest in hitrih cest v določenem časovnem obdobju: za osebna in kombinirana vozila bo to leto, mesec ali teden, za motorna kolesa pa leto, pol leta ali teden.

E-vinjeta ne bo vezana na koledarsko leto

Sorodna novica Čez mesec dni bodo v veljavi nove e-vinjete

Novost bo, da letna elektronska vinjeta ne bo več vezana na koledarsko leto, ampak bo veljala eno leto od izbranega datuma, ki ga bodo vozniki določili ob nakupu, so poudarili na Darsu. Vse vrste e-vinjet bo mogoče kupiti do največ 30 dni pred izbranim datumom začetka veljavnosti.

Pri upravljavcu avtocest pa so navedli tudi nekaj posebnosti, na katere morajo biti kupci pozorni. Elektronska vinjeta bo zgolj nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila, so poudarili. Za nakup bo zato potrebna registrska številka vozila, za katero bo kupljena e-vinjeta, pri spletnem nakupu pa še elektronski naslov in izbrani brezgotovinski način plačevanja.

Kupce opozarjajo, da bodo sami odgovorni za pravilnost vnosa registrske številke v sistem e-vinjete. "Če se registrska številka v sistemu ne bo ujemala z registrsko številko vozila, cestnina za vozilo ne bo plačana, kar je prekršek, za katerega se lahko izreče globa," so poudarili.

Nakupovanje na spletu ali v živo

Elektronsko vinjeto bo mogoče kupiti tudi na podlagi izdelave ponudbe prek spleta in nakazila kupnine na transakcijski račun družbe Dars. V tem primeru bo treba vinjeto naročiti vsaj štiri delovne dni pred začetkom prvega dneva veljavnosti, so pojasnili. Ta rešitev je primerna predvsem za pravne osebe, ki potrebujejo več vinjet za svoj vozni park. Vse podrobnosti lahko že danes dobijo v klicnem centru za cestninjenje, na telefonski številki 01 518 8 350.

Novost elektronske vinjete bo tudi ta, da bodo imetniki ob odjavi vozila iz prometa lahko zahtevali povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete (in polletne za motorna kolesa). Če bodo vozilo prodali, bodo do vračila sorazmernega dela vrednosti e-vinjete upravičeni le, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.

Elektronski nadzor

Sorodna novica Zaradi zamude bodo sprva na voljo le letne in polletne elektronske vinjete

Nadzor bo potekal tako, da bodo registrske številke vozil nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora. Ko bo sistem preveril vozilo, za katero je kupljena e-vinjeta, bo ta podatek takoj izbrisan iz sistema in o uporabi ceste v sistemu ne bo ostala nobena sled.

Če bo zaznana neskladnost cestninjenja, se bo podatek ohranil v sistemu do konca prekrškovnega postopka. Kot so spomnili na Darsu, uporaba avtocest in hitrih cest brez veljavne elektronske vinjete pomeni kršitev zakona o cestninjenju, za kar je predpisana globa v višini 300 evrov.

Elektronska vinjeta bo enostaven elektronski izdelek, ki pa bo od uporabnikov zahteval pozornost, natančnost pri vnašanju podatkov in pravočasnost, so še navedli na Darsu, kjer bodo v pomoč uporabnikom vse informacije o novem sistemu zbrali na spletni strani evinjeta.dars.si.

Sobotni Dnevnikov izbor: Nič več strganja vinjet – prihaja e-vinjeta