Abanka je postala druga največja banka v Sloveniji in s tem sistemsko pomembna. Foto: EPA
Abanka je postala druga največja banka v Sloveniji in s tem sistemsko pomembna. Foto: EPA

Evropska centralna banka (ECB) je sporočila, da bo letos izdelala celovito oceno dela za štiri banke iz evrskega območja, ki so ali bodo postale sistemsko pomembne, s tem pa padejo pod redni in neposredni nadzor ECB-ja. Ta bo rezultate pregledov, obremenitveni testi bodo narejeni po osnovnem in neugodnem scenariju, objavila novembra.

Ločeno od tega Evropska bančna agencija (EBA) pregleduje 51 bank iz Unije, v katerih izvaja obremenitvene teste po osnovnem in neugodnem scenariju za primer makroekonomskih nihanj za letošnje in prihodnji dve leti. V Sloveniji so v ta preverjanja vključeni NLB, NKBM in Abanka. Izsledki naj bi bili znani konec poletja oz. v začetku tretjega letošnjega četrtletja.

ECB je jeseni 2014 uvedel enotni nadzorni mehanizem, s katerim nadzoruje bančni sistem v evrskem območju, in sicer neposredno sistemske banke in posredno druge banke. Predtem sta z EBO izvedla celovit pregled 130 bank iz evrskega območja in v sodelujočih državah EU-ja. Opravili so pregled kakovosti sredstev, ki so jih nato preverili s stresnimi testi po obeh scenarijih v triletnem obdobju.