Foto:
Foto:

Nove države članice EU-ja si bodo morale kot glavni cilj monetarne politike zastaviti stabilnost cen. Glede uvedbe evra v pristopnicah pa v ECB-ju menijo, da ni mogoče oblikovati in priporočiti ene same poti vstopa v mehanizem deviznih tečajev ERM 2 in prevzema evra, saj se države razlikujejo. Zaradi tega se bodo razmere v posameznih državah in njihove strategije ves čas postopka za prevzem evra ocenjevale ločeno.

ECB ob tem opozarja, da tudi sedanje članice EU-ja niso ubrale enake poti prevzemanja evra. Sicer pa se deseterica držav Uniji pridružuje kot skupina "članic z odstopanjem", kar pomeni, da evra ne bodo prevzele takoj, si bodo pa morale prizadevati za njegov dokončni prevzem, ko bodo izpolnile konvergenčna merila, poudarjajo v ECB-ju.

Vstop v ERM 2 bo povečal stabilnost
Odločanje v zvezi s časovnim načrtom vstopa in trajanjem sodelovanja v ERM 2 bi moralo temeljiti na tem, kako sodelovanje v mehanizmu povečuje možnosti držav članic, da dosežejo trajno konvergenco gospodarskih temeljev. Splošni cilj tega postopka naj bi bila krepitev makroekonomske stabilnosti v novih državah članicah. Članstvo v ERM 2 se lahko začne kadar koli po pristopu k EU-ju, poudarja Svet ECB-ja, razen najkrajšega obdobja, dveletnega članstva v ERM 2, pa ni omejitev glede trajanja sodelovanja v njem.

ECB pričakuje, da bodo novinke po pozitivni presoji izpolnjevanja maastrichtskih kriterijev v kratkem času prevzele evro.