Ne bo sprememb monetarne politike, je odločil Svet ECB-ja. Foto: EPA
Ne bo sprememb monetarne politike, je odločil Svet ECB-ja. Foto: EPA

Obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank še naprej znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka. ECB je zapisal, da bodo obrestne mere ostale na sedanji ravni še vsaj čez poletje 2019 ali še dlje, če bo to potrebno za doseganje srednjeročnega cilja inflacije tik pod dvema odstotkoma.

Na zasedanju v Frankfurtu so sicer potrdili časovnico, v skladu s katero se bo obseg programa odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku, z oktobrom zmanjšal na 15 milijard evrov, decembra pa naj bi bilo neto novih nakupov konec. Obseg programa odkupovanja obveznic je sicer od začetka letošnjega leta pri 30 milijardah evrov mesečno.

Po objavi ECB-ja se je turška lira, ki je v zadnjem mescu v primerjavi z dolarjem izgubila četrtino vrednosti, dvignila za približno tri odstotke, kar je prvi dvig ključne obrestne mere po juniju letos. Ključno obrestno mero pa je dvignila za 625 bazičnih točk, na 24 odstotkov.

DVIG TURŠKE LIRE ZA 3 ODSTOTKE

Turška centralna banka je ključno obrestno mero danes dvignila za 625 bazičnih točk, na 24 odstotkov. Po objavi centralne banke se je turška lira, ki je v zadnjem mescu v primerjavi z dolarjem izgubila četrtino vrednosti, dvignila za približno tri odstotke. Gre za prvi dvig ključne obrestne mere po juniju.