Dva tedna sta še ostala v letu 2011, vse pa kaže, da bo newyorški Dow Jones leto vendarle sklenil z rahlim pribitkom. Trenutno je 288 točk višje kot ob vstopu v leto 2011. Foto: EPA
Dva tedna sta še ostala v letu 2011, vse pa kaže, da bo newyorški Dow Jones leto vendarle sklenil z rahlim pribitkom. Trenutno je 288 točk višje kot ob vstopu v leto 2011. Foto: EPA
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v petek zdrsnil za pol odstotka, potem ko so se delnice nemškega energetskega koncerna Eon pocenile za 2,6 odstotka. Njihov tečaj znaša le dobrih 16 evrov, analitiki pa priporočajo nakup, saj so delnice ovrednotene tako ugodno kot še nikoli. Foto: Reuters
Zlato je pretekli teden izgubilo 6,60 odstotka vrednosti. Tržni udeleženci imajo vedno več težav pri refinanciranju, zato prodajajo vsakršno likvidno premoženje, tudi zlato. Foto: EPA

Kanadsko podjetje Research in Motion (RIM) je analitike razočaralo tako z objavo četrtletnega dobička kot tudi s pesimističnimi napovedmi. Delnice so v petek padle za 11 odstotkov in bile vredne le še 13 dolarjev, kar je najmanj v zadnjih skoraj osmih letih. Leta 2008 je cena dosegla 144 dolarjev, letos februarja je znašala še 70 dolarjev.

Tržna kapitalizacija le še sedem milijard
Podjetje je imelo v zlatih časih 80 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, zdaj pa znaša le še sedem milijard. Največji delničarji zahtevajo, naj RIM odproda divizijo pametnih telefonov in se povsem posveti donosnejšim omrežnim storitvam, kjer so marže višje. BlackBerry ne prinaša dobička, v tem četrtletju bo prodaja te naprave v primerjavi z istim lanskim obdobjem nižja za 26 odstotkov, PlayBook, s katerim želi RIM na trgu tabličnih računalnikov konkurirati iPadu, pa ni naletel na preveč dober odziv, zato je moral RIM ponuditi velike popuste.

Dow Jones na tedenski ravni izgubil 2,7 %
Slabe napovedi podjetja Research in Motion so v petek vplivale tudi na padanje delnic številnih preostalih tehnoloških podjetij. Finska Nokia je izgubila 3,7 odstotka. Frankfurtski delniški indeks DAX30 je pretekli teden izgubil skoraj pet odstotkov, newyorški Dow Jones pa 2,7 odstotka. Razpoloženje vlagateljev je seveda še naprej predvsem pod vplivom novic o zaostrovanju evropske dolžniške krize. Agencija Fitch je šest držav Evropske unije, med njimi tudi Slovenijo, posvarila, da jim lahko v treh mesecih zniža bonitetno oceno.

Belgiji za dve stopnji nižja bonitetna ocena
Francija je na srečo obdržala najboljšo oceno, toda napovedi so negativne, kar pomeni, da utegne kmalu izgubiti trojni A. Pri agenciji Moody's so Belgiji v petek za dve stopnji oklestili oceno, saj je država preveč izpostavljena do banke Dexia. Višji stroški zadolževanja bodo prizadeli tudi sklad EFSF, ki ima (vključno z obljubo Mednarodnega sklada, da je pripravljen priskočiti na pomoč z 200 milijardami evrov) trenutno okrog 600 milijard evrov posojilne zmožnosti. Vodja sklada Klaus Regling je povedal, da lahko s temi sredstvi v letu 2012 pokrijejo vse potrebe Italije in Španije po refinanciranju, če bi bilo to potrebno.

.

.

Dow Jones

11.866 točk
Nasdaq2.238
DAX30 (Frankfurt)

5.701

FTSEurofirst 300956
Nikkei (Tokio)8.401
10-letne am. obvezn.donos: 1,85 %
EUR/USD1,3043
USD/JPY77,75
EUR/CHF1,221
Lahka nafta
93,89 USD
Zlato1.598 USD
Euribor, 6-mesečni1,667 %


Fed se ni odločil za QE3

Ameriška centralna banka je na torkovem zasedanju obresti pričakovano pustila nespremenjene, vendar razočarala nekatere analitike, ki so upali, da bo Fed najavil 3. krog kvantitativnega sproščanja (QE 3) oziroma nov krog odkupovanja državnih obveznic. Ključna obrestna mera Fed funds naj bi v razponu od 0 do 0,25 odstotka ostala toliko časa, dokler se stopnja brezposelnosti, ki je trenutno 8,6-odstotna, ne bo znižala pod sedem odstotkov, če se seveda inflacija ne bo začela nevarno približevati trem odstotkom.

Na potezi so politiki
Trenutno je sicer precej verjetnejši scenarij, da se bo inflacija v ZDA približala dvema odstotkoma, kar je tista "vrednost", ki jo želi videti Fed. Predsednik podružnice ameriške centralne banke v Dallasu Richard Fisher meni, da je Fed v boju zoper krizo naredil vse, kar je v njegovi moči, in da bi bila najava novih stimulativnih ukrepov napačna pot pri reševanju krize ter da to ne bi prineslo znižanja brezposelnosti. Prepričan je, da so zdaj na potezi politiki, ki morajo najti rešitev za prezadolženo državo in za vse njene fiskalne težave.

Delnice Nove KBM padle na 3,10 evra
Na Ljubljanski borzi je indeks SBI TOP teden končal malenkost višje, kot ga je začel, potem ko so se v petek za pet odstotkov podražile Mercatorjeve delnice, saj naj bi že v sredo konzorcij bank z Agrokorjem podpisal pogodbo o prodaji večinskega deleža v Mercatorju. Pretekli teden je bilo spet največ prometa (za 3,2 milijona evrov) s Krkinimi delnicami, ki so v petih dneh izgubile 1,60 odstotka in zdrsnile na 49,10 evra.

Delnice Nove KBM so se pocenile za dobrih enajst odstotkov in so vredne le še dobre tri evre. Samo letos so strmoglavile za 70 odstotkov. Tečaj Petrola se je na tedenski ravni okrepil za 3,76 odstotka. Podjetje napoveduje, da se bo v letu 2012 dobiček povečalo za 19 odstotkov.