Egon Zakrajšek v zadnjem času pogosto opozarja na napake, ki jih Slovenija dela. Iz vzorne članice Evropske unije smo namreč po gospodarskih kazalcih vedno slabši. Skrbi zlasti to, da gospodarska dejavnost upada, brezposelnost in javni dolg pa naraščata. Foto: Alen Ježovnik
Egon Zakrajšek v zadnjem času pogosto opozarja na napake, ki jih Slovenija dela. Iz vzorne članice Evropske unije smo namreč po gospodarskih kazalcih vedno slabši. Skrbi zlasti to, da gospodarska dejavnost upada, brezposelnost in javni dolg pa naraščata. Foto: Alen Ježovnik

Treba je spremeniti miselnost, zato se reform boji 99 odstotkov Slovenije.

Alenka Bratušek
Predsednica vlade Alenka Bratušek rada poudarja, da potrebujemo čas, ne denar. Egon Zakrajšek je prepričan, da je treba čim prej izpeljati reforme: "Zaletavamo se v zid z vedno večjo hitrostjo." Foto: BoBo

Zaletavamo se v zid z vedno večjo hitrostjo. Prej kot se bomo začeli ukvarjati z revolucijo, manj bo boleče.

Poslopje Zveznih rezerv v Washingtonu
Zakrajšek je član vodstva ameriške centralne banke, ki se je leta 2008 na finančno krizo odzvala s sprejetjem izrednih likvidnostnih ukrepov, s tem pa (vsaj za zdaj) preprečila ponovitev velike depresije iz 30. let prejšnjega stoletja. Foto: EPA

Ekonomist, ki je član vodstva ameriške centralne banke, je v pogovoru za Val 202 kot enega največjih problemov izpostavil slovensko kredibilnost. "Smo politično razdeljeni, opozicija nagaja, konsenza ni. Ko dobimo nekaj časa, na primer z izdajo obveznic, pa odlagamo reforme in s tem počasi tonemo vse nižje."

"Reform se boji 99 odstotkov Slovencev"
Ker proračunski primanjkljaj vedno težje krotimo in se zadolžujemo vedno težje, se postavlja vprašanje, ali je smiselno iskati pomoč v tujini? "Če zaprosimo evropski mehanizem ESM za pomoč, bi kupili strahotno drag čas in dobili možnost financiranja, ob tem pa bi se morala zavezati, da izpeljemo reforme. Treba je spremeniti miselnost, zato se reform boji 99 odstotkov Slovenije. Bistveno je treba spremeniti naš ekonomsko-politični sistem."

Čim prej izpeljati revolucijo!
Egon Zakrajšek je pritrdil besedam Mojmirja Mraka, da se bomo streznili šele takrat, ko se bomo zaleteli v zid, ki je zelo blizu. "Zaletavamo se v zid z vedno večjo hitrostjo. Prej kot se bomo začeli ukvarjati z revolucijo, manj bo boleče. Potrebna je vizija in pravo politično vodstvo z opcijo, ki je neomadaževana s korupcijskimi škandali in plagiatorskimi problemi. Pot bo težka, a le tako bo lahko nam ali našim otrokom bolje."

Ukrotiti javne finance in varčevati
V zgodovini je bilo že veliko državnikov, ki so znali državo popeljati v lepše čase. "Veliki politiki, kot sta bila Churchill ali Roosevelt, so v najtemnejših časih ljudem ponudili vizijo in jih pripravili na težko pot." Po njegovem mnenju je treba spremeniti tudi miselnost o tem, kakšna je vloga države, ki pa mora v trenutnem položaju nedvomno izpeljati racionalizacijo javnih financ v kombinaciji z varčevanjem.


S 16 leti iz Slovenije v ZDA

Zakrajšek je leta 1982 pri 16 letih zapustil Slovenijo. Oče je bil namreč računalniški strokovnjak in je dobil službo v Silicijevi dolini. "Selitev je bila kulturni in ekonomski šok za vso družino. Kar nekaj let je trajalo, da se je naš standard popravil, toda videli smo vizijo in vse se je dobro izteklo." Za Val 202 je Zakrajšek razmišljal tudi o tem, kako so se centralne banke leta 2008 odzvale na finančno krizo in zakaj je do nje sploh prišlo.

Spremeniti nadzor nad bančnim sistemom
"Nadzor nad finančnim sistemom je povsod odpovedal, še posebej v ZDA, kjer ima finančni sistem veliko težo. Odpovedal je zaradi izredno slabe zakonodaje in mantre, da bodo finančni trgi disciplinirani. To se je izkazalo za napačno. Spremeniti je treba nadzor nad bančnim sistemom, zmanjšati moralni hazard in vpliv finančnih lobijev, ki so proti sprejetju reform."

Sanacija bank ni potuha bogatašem
"Monetarna politika se je na krizo odzvala zelo agresivno. Za razliko od leta 1930, ko so centralne banke sprejele še bolj restriktivno politiko, kar je gospodarstvo pahnilo čez rob v kolaps. Nekaj smo se vendarle naučili. Ta kriza je bila velika lekcija in treba je iz nje nekaj izvleči, da se ne bi kaj takšnega ponovilo." Pa ni sanacija bank le potuha bogatašem? "Ne. Seveda bo sanacija pomagala tudi njim, ampak če ne bo te pomoči, se bomo vsi uničili."

V slovensko politiko ne bo šel
Da bi se vrnil v Slovenijo in se preizkusil v Sloveniji, je po njegovih besedah nerealno. Gre le za domišljijo medijev. Pravi, da v ZDA živi normalno življenje. "Sem stimuliram, da delam zanimive stvari, Se trudim in sem nagrajen. To je normalno. Da bi hodil po plačo in da bi mi šlo le za regres in za dopust, se mi pa ne zdi več normalno življenje, ampak, iz socialnega vidika, neperspektivno življenje."

V Washingtonu najbolj pogreša Krvavec
Konkurence se ne boji. "Živimo v globalnem svetu. Konkurenca je dobrodošla, prisili te, da se izobražuješ, da si inovativen. Če tega ni, je to kot kalni ribnik, v katerem se zaduši vsa inovativnost. Družba propade." In kaj ekonomist Egon Zakrajšek v Washingtonu najbolj zavida Slovencem? To, da imamo Krvavec pol ure vožnje iz Ljubljane in lahko pozimi smučamo, kadar želimo, medtem ko mora on na letalo in do prvega smučišča potrebuje štiri ure.

Treba je spremeniti miselnost, zato se reform boji 99 odstotkov Slovenije.

Zaletavamo se v zid z vedno večjo hitrostjo. Prej kot se bomo začeli ukvarjati z revolucijo, manj bo boleče.