Velimir Bole je eden ključnih sodelavcev Ekonomskega inštituta Pravne fakultete. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Velimir Bole je eden ključnih sodelavcev Ekonomskega inštituta Pravne fakultete. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Banka Slovenije
Študija je nastala za potrebe tožbe proti Banki Slovenije. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
Sanacija bank sporna pravno in ekonomsko?

Bole je za javnosti neznanega naročnika opravil študijo o sanaciji bank leta 2013, o njeni vsebini pa poroča časopis Dnevnik. Na upoštevanju "dejanskih makroekonomskih gibanj" je Velimir Bole izračunal, da je bil kapitalski primanjkljaj v obremenitvenih testih, ki so bili nato podlaga za izvedeno sanacijo v bankah NLB, NKBM, Abanki, Banki Celje, Probanki in Factor banki, močno pretiran. Napaka je težka več milijard evrov, piše časopis.

Boletova študija je zaupna, avtor pa je po navedbah časopisa zatrdil, da je ne bo komentiral tudi, če ga njen naročnik odveže molčečnosti.

Za potrebe odškodninske tožbe proti BS-ju
Je nadaljevanje enega izmed dveh strokovnih mnenj, izdelanih za potrebe odškodninske tožbe, ki so jo proti Banki Slovenije (BS) in saniranim bankam napovedali v Pozavarovalnici Sava zaradi oškodovanja, ki so ga utrpeli ob izrednih ukrepih ob sanaciji bank in posledičnem izbrisu.

"Sava Re v zvezi z zadevo vodi postopke, s katerimi želi zavarovati svoje interese, s ciljem pridobitve pravice do pravnega varstva. Glede na to, da se v kratkem pričakuje odločitev ustavnega sodišča, ki je zadevo začelo znova obravnavati pred dnevi, in bo pomembno vplivala na naše nadaljnje aktivnosti, v tej fazi postopkov ne moremo komentirati," so za časnik povedali v pozavarovalnici.

Čebuljevo pravno mnenje
Ob Boletovem mnenju je pripravljeno še strokovno pravno mnenje, nadaljuje časopis. Njegov avtor je Janez Čebulj, nekdanji predsednik ustavnega sodišča. Oba sta po informacijah časopisa ugotovila, da je bilo ravnanje države in BS-ja, ki je operativno vodil sanacijo bank, napačno. S pravnega vidika ustavno sporno, z ekonomskega vidika pa naj ne bi bilo upravičeno ne na mikro- ne na makroekonomski ravni.

Hišne preiskave na začetku leta
Sanacijo bank že od začetka spremlja vrsta kritik, na to temo je Nacionalni preiskovalni urad sredi leta izvedel hišne preiskave. Akterji, vpeti v zgodbo, pa nestrpno pričakujejo odločitev ustavnega sodišča o oceni ustavnosti novele zakona o bančništvu, eni od podlag za razlastitve imetnikov delnic in podrejenih obveznosti v leta 2013 podržavljenih bankah.



Sanacija bank sporna pravno in ekonomsko?