Blanchard in Leigh opozarjata, da fiskalni multiplikatorji ne morejo biti enaki za različne države Foto: EPA
Blanchard in Leigh opozarjata, da fiskalni multiplikatorji ne morejo biti enaki za različne države Foto: EPA

Ekonomista po poročanju spletnega portala EUobserver priznavata, da sta podcenjevala učinek brezposelnosti na upad povpraševanja, povezanega s fiskalno konsolidacijo.

Potem ko je IMF v oktobrskih napovedih le kratko omenil težavo podcenjevanja učinka brezposelnosti, sta Blanchard in Leigh v daljšem pismu pojasnila, kako so ekonomisti napačno ocenili učinke varčevanja v evropskih državah, kot so Grčija, Španija in Portugalska.

Čeprav ekonomista poudarjata, da njuno mnenje ni mnenje IMF-a, pa predstavlja obrat v odnosu vrha IMF-a do varčevalnih ukrepov v Evropi. Ker so bili varčevalni ukrepi precej hitrejši od pričakovanih, gospodarska rast pa šibkejša, t. i. fiskalni multiplikator, ki kaže razmerje med varčevalnimi ukrepi in gospodarsko rastjo, ni bil pravilno izračunan.

Medtem ko so ekonomisti predvidevali, da bo ta v letu 2010 blizu nič, je bil po poznejših izračunih pravzaprav bližje 1,6. Model preračunavanja pričakovanih učinkov varčevalnih ukrepov je bil sicer pozneje popravljen, ekonomisti IMF-a pa zdaj državam EU-ja priporočajo blažje varčevalne ukrepe.

Blanchard in Leigh zato opozarjata, da fiskalni multiplikatorji ne morejo biti enaki za različne države, prav tako pa njuno pojasnilo ne pomeni, da varčevalni ukrepi niso zaželeni. "Odločanje o primernih varčevalnih ukrepih mora vsebovati veliko več kot zgolj preračun kratkoročnega fiskalnega multiplikatorja," sta zapisala.