Dokumentarni oddaji je sledil pogovor v studiu. Foto: Pixabay
Dokumentarni oddaji je sledil pogovor v studiu. Foto: Pixabay

Podatkovno-preiskovalna skupina EkstraVisor je v drugem delu oddaje o bančni luknji razkrila, da je Nova Ljubljanska banka (NLB) z več kot 80 milijoni evrov kreditirala člana srbske kriminalne združbe Predraga Rankovića pri njegovih prevzemih podjetij. NLB je pred desetimi leti podjetju Invej, ki ga je lastniško obvladoval Ranković, začel odobravati zajetna posojila, banke pa očitno ni motilo, da je bil Ranković v postopku zaradi davčne utaje, po umoru Zorana Đinđića pa celo v priporu.

Po 10 letih od izbruha finančne krize in v petem letu po sanaciji bank imamo v Sloveniji le eno pravnomočno sodbo zoper nekdanje vodilne bankirje, to sta Borut Pesjak in Dušan Valenčič iz nekdanje uprave Factor banke. Primeri, ki jih je raziskala Podatkovno-preiskovalna skupina EkstraVisor, so še daleč od epiloga na sodišču, nekaterih se organi pregona niti niso lotili. Zakaj je tako, so v pogovoru v studiu, ki je sledil predvajanju 2. dela oddaje o bančni luknji, pojasnili naslednji gostje: David Antolovič, pomočnik direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada, Jože Kozina, vrhovni državni tožilec, Marjan Pogačnik, predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani, Anže Logar, predsednik preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bankah, in Goran Klemenčič, minister za pravosodje.

Invej in številna srbska podjetja, ki jih je Invej obvladoval, so leta 2012 prenehala odplačevati posojila, leta 2014 je dolg do skupine NLB znašal več kot 80 milijonov evrov. Po neuradnih informacijah so večino dolga, tam okrog 50 milijonov evrov, poravnali davkoplačevalci.

Dokumentarni oddaji, v kateri so razkrili nekatere primere, ki so k bančni luknji prispevali več desetmilijonske vsote, je sledil pogovor v studiu.

Bančna luknja, 2. del
Bančna luknja, studio
Bančna luknja, 2. del
Bančna luknja, studio