Elan naj bi kupil britanski sklad Argus. Foto: BoBo
Elan naj bi kupil britanski sklad Argus. Foto: BoBo

V Elanu sicer računajo na odlog 10-milijonskega plačila. V teh dneh namreč vlagajo zahtevo za začasno odredbo, ki bi zadržala izvršljivost odločbe evropske komisije, pričakujejo pa, da bo zahtevi, ki jo je že novembra lani ob svoji pritožbi na sklep komisije podala tudi Slovenija, ugodeno. "Glede na vse aktivnosti, ki sta jih Republika Slovenija in Elan izvedla v tem postopku, smo prepričani, da bomo s tožbami uspeli," so dejali v Elanu.

Kot so sporočili na ministrstvu za finance, bodo sklep komisije izvršile institucije, ki so izvedle dokapitalizacijo, torej Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP), Družba za svetovanje in upravljanje (DSU) in Triglav naložbe.

Na PDP-ju, ki je največji lastnik Elana, niso pojasnili, ali bodo z izterjavo, ki bi jo sicer morali začeti naslednji ponedeljek, počakali, vsaj dokler ne bo jasno, kaj bo z zahtevo po zadržanju plačila. Če postavljenih rokov ne bodo spoštovali, lahko evropska komisija na evropskem sodišču v Luksemburgu sproži tožbo proti državi. To sodišče lahko tudi določi dnevno odškodnino do izpolnitve obveznosti.

Rešitev v novem lastniku
Elan naj bi omenjenih 10 milijonov za vrnitev državnim lastnikom dobil od novega lastnika. Član uprave Elana Leon Korošec pa je že novembra lani zagotovil, da obstaja, če bi bilo treba deset milijonov evrov vrniti, še preden bi bila lahko dokapitalizacija s strani novega lastnika izvedena, obstaja možnost pridobitve dolgoročnih kreditov.

Po neuradnih informacijah naj bi se postopek prodaje Elana, ki traja že dve leti, bližal koncu. Finance so poročale, da naj bi lastniki Elana z britanskim skladom Argus, ki po neuradnih informacijah kupuje Elan, danes podpisali pogodbo o varovanju informacij, ki določa tudi okvirne roke za prevzem.

Po poročanju Financ naj bi bil posel končan junija, saj bo Argus pred dokončno sklenitvijo posla še enkrat pregledal poslovanje Elana. Argus naj bi Elan odkupil za manj kot milijon evrov, vendar pa naj bi hkrati z dokapitalizacijo zagotovil 15 milijonov evrov za povračilo nedovoljene državne pomoči in za investicije.