Predsednik Društva za povračilo preplačane električne energije Rado Pezdir je novico sprejel z zadovoljstvom. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik Društva za povračilo preplačane električne energije Rado Pezdir je novico sprejel z zadovoljstvom. Foto: MMC RTV SLO
Elektro Gorenjska bo vračal preplačilo elektrike

Prvi nadzornik omenjenega Elektra Ludvig Sotošek je ob tem pojasnil, da bo višina vrnjenih stroškov odvisna od izračunov glavnice in obresti pri posameznih odjemalcih. Podjetje bo za vračila skupaj namenilo okoli milijon evrov, ta sredstva pa že ima rezervirana, je poročal časnik Dnevnik in obenem navedel, da je imel Elektro Gorenjska lani za 1,3 milijona evrov dobička.

Pezdir: Prva bitka skoraj dobljena
Na novico se je že odzval predsednik Društva za povračilo preplačane električne energije Rado Pezdir: "Zdi se nam, da je prva bitka skoraj dobljena. Mislim, da je od te izjave dalje jasno, da se elektrokartel ne more več izogniti svoji odgovornosti."

Društvo bo sicer gorenjskemu elektrodistributerju v petek kljub vsemu poslalo zahtevke za povračilo stroškov preplačane elektrike, saj želi tako dobiti uradno zagotovilo, da je zgodba resnična in da ne gre za sprenevedanje, je napovedal Pezdir in dodal, da bodo, ker ne želijo ničesar prepustiti naključju, še naprej zbirali pooblastila. "Tukaj so še štiri elektropodjetja, ki morajo dati podobno zavezo in tudi zaveza Elektra Gorenjske mora biti resnična," je poudaril.

Odločitev Elektra Gorenjska je pozdravila tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). "Verjamemo, da se bodo tudi drugi elektrodistributerji odločili za podoben korak in s tem dokazali, da je mogoče nastalo situacijo razrešiti v korist vseh slovenskih potrošnikov," je sporočila predsednica ZPS-ja Breda Kutin in dodala, da bo treba določiti tudi način vračila in višino sredstev, ki pripadajo posameznemu odjemalcu električne energije.

V društvu pripravljeni na sodni boj
Kot je znano, je društvo do srede zbralo že 15.000 pooblastil državljanov, v petek pa bo vsem elektrom poslalo prve zahtevke za povračilo denarja, pri čemer bodo imeli distributerji električne energije za izplačilo osem dni časa. Če zahtevkom ne bodo ugodili, bo društvo bitko nadaljevalo po sodni poti pod vodstvom odvetniške družbe Matoz.

Spomnimo. Elektro Primorska, Elektro Maribor, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Celje so s 1. januarjem 2008 dvignili cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Gospodinjstva in drugi uporabniki naj bi bili po ocenah društva skupaj oškodovani za 15,66 milijona evrov, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov.

Elektro Gorenjska bo vračal preplačilo elektrike