Dražji bodo električna energija, pa tudi zemeljski plin in cigarete. Foto: MMC RTV SLO
Dražji bodo električna energija, pa tudi zemeljski plin in cigarete. Foto: MMC RTV SLO

Premier Pahor je v četrtek napovedal, da vlada blagajne ne bo polnila z višjimi davki, bo pa zviševala trošarine in tako poskušala prebroditi gospodarsko krizo. Že avgusta bodo tako višje trošarine za elektriko, zemeljski plin in cigarete.

Predlog novele zakona o trošarinah, ki so ga pripravili na finančnem ministrstvu, predvideva zvišanje trošarine za električno energijo v dveh korakih - s 1. avgustom se bo trošarina zvišala z enega evra na megavatno uro na 6,05 evra, s 1. novembrom pa še za enkrat toliko, na 12,10 evra za megavatno uro. To bo sicer veljalo le do 31. decembra 2011, nato pa se bo višina trošarine znižala na zdajšnjo raven.

Hkrati se bo z avgustom zvišala tudi trošarina za zemeljski plin za ogrevanje in za pogonski namen, in sicer z 0,63 centa na 3,63 centa za kubični meter. S tem ministrstvo zaradi finančne krize predlaga skrajšanje prehodnega obdobja, ki ga energetska direktiva dovoljuje za doseganje minimalne trošarine, tako da bi ga dosegli že 1. januarja 2012.

Trošarine za cigarete se bodo zviševale hitreje
Trošarine za cigarete so se zvišale že z letošnjim 1. aprilom, dodatni zvišanji pa sta bili napovedani še za 1. april 2011 in 1. april 2012, dokler ne bi dosegli zneska, določenega z evropsko direktivo (90 evrov za 1.000 kosov cigaret). Postopno dviganje trošarin naj bi se po predlogu začelo že 1. avgusta letos, zatem pa še 1. aprila 2011, 1. oktobra 2011, 1. aprila 2012 in 1. oktobra 2012.

Vendar finančno ministrstvo zdaj predlaga spremembo časovnega načrta, da bi se minimalnemu znesku trošarine približali že oktobra 2012, torej več kot leto dni pred rokom iz evropske direktive, ki je 1. januar 2014.