Zaradi podvajanja funkcij s SODO-jem letno nastane več milijonov evrov nepotrebnih stroškov. Foto: BoBo
Zaradi podvajanja funkcij s SODO-jem letno nastane več milijonov evrov nepotrebnih stroškov. Foto: BoBo

Elektropodjetja od ustavnega sodišča zahtevajo, da se razveljavita 78. in 82. člen energetskega zakona, je razvidno iz njihovega sporočila za javnost. Po njihovem mnenju sta omenjena člena za slovensko elektrodistribucijo škodljiva, saj da ogrožata poslovanje vseh elektrodistribucijskih podjetij, kar lahko pripelje tudi do motene oskrbe z električno energijo.

Ključna težava je Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO), ki je leta 2007 dobil koncesijo za upravljanje energetskega omrežja. Po besedah elektropodjetij pa SODO to opravlja zgolj na papirju, saj da nima ne znanja ne ljudi. To po njihovih besedah potrjuje tudi revizija Računskega sodišča iz leta 2009, ki je prav tako ugotovila, da SODO za dodeljene naloge nima kadrov, znanja in denarja.

Ob tem so opozorili, da zaradi neustrezne organizacije in posledičnega podvajanja nalog še vedno letno nastane okoli štiri milijone evrov nepotrebnih stroškov. Te pa morajo plačati elektrodistributerji, ki bi jih lahko namenili za kakšne druge namene.

Ker do zdaj nobena izmed pobud ni zalegla, so se zdaj obrnili na ustavno sodišče, obenem pa državo še vedno pozivajo, naj področje distribucije električne energije uredi tako, da bodo elektropodjetja lastniki infrastrukture in bodo tako samostojno izvajali distribucijo.