Z uvedbo elektronskega cestninjenja bodo odstranjene tudi cestninske postaje. Foto: MMC RTV SLO
Z uvedbo elektronskega cestninjenja bodo odstranjene tudi cestninske postaje. Foto: MMC RTV SLO
Objavljen razpis za elektronsko cestninjenje

Za tovorna vozila bo po načrtu Darsa elektronsko cestninjenje vzpostavljeno jeseni prihodnje leto. Obstoječega sistema elektronskega cestninjenja po njihovih besedah ni več mogoče dolgoročno vzdrževati, medtem ko vinjete za osebna vozila (oz. vsa vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase) ostajajo v veljavi do preklica.

Rok za oddajo ponudb za vzpostavitev elektronskega cestninskega sistema v prostem prometnem toku je 60 dni.

Zahtevane reference in zavarovanja
Ciril Kefol
, poslovni direktor Darsa, je izpostavil, da so v razpisu predvideli tudi možnost morebitne razširitve sistema na lahka vozila. "To je opcija, ki jo lahko ali pa tudi ne izberemo," je dodal.

Za priznanje tehnične usposobljenosti ponudnikov je v razpisu zahtevano, da ponudniki predložijo eno referenco, ki se mora nanašati na vzpostavitev in delovanje cestninskega sistema. Za razpisano dokumentacijo so podane tudi zahteve po predložitvi ustreznih finančnih zavarovanj. V primeru vzpostavitve sistema za lahka vozila je določbe o bančnih garancijah smiselno uporabljati tudi za ta sistem. Izvajalec mora v primeru vzpostavitve sistema za lahka vozila predložiti nove bančne garancije ali ustrezno prilagoditi obstoječe.

Kefol je poudaril, da sta merili za oceno ponudb cena in kakovost. "Prednost dajemo kakovosti, saj s sistemom pobiramo cestnino, ki predstavlja večino prihodkov Darsa," je pojasnil. Na vprašanje, ali je mogoče razpis napisan ohlapno zato, da se ponudniki pozneje ne morejo nikamor opreti, ko bodo pisali pritožbo, pa je odgovoril: "Hja, to ni bil cilj. Mogoče je to kolateralna škoda."

Cestninskih postaj ne bo več
Izvršni direktor Darsa Bojan Banfi je poudaril, da se bodo z novim sistemom začele odstranjevati cestninske postaje. S tem naj bi se povečala prometna varnost, saj ne bo več ustavljanja in pospeševanja pred cestninskimi postajami.

Poudaril je še, da bo novi sistem cestninjenja prinesel tudi prezaposlovanje delavcev, hkrati pa ne bodo več zaposlovali študentske delovne sile, ki je bila do zdaj potrebna.

Objavljen razpis za elektronsko cestninjenje