Eles je izrabil možnost, ki jo določa 110. člen zakona o javnih naročilih. Foto: RTV SLO
Eles je izrabil možnost, ki jo določa 110. člen zakona o javnih naročilih. Foto: RTV SLO
Električno omrežje
Omenjeni posel je bil tudi dokončati daljši projekt, ki je bil namenjen učinkovitejšemu nadzoru nad stanjem celotnega visokonapetostnega omrežja. Foto: Reuters

Direktor Elesa Vitoslav Türk je zagotovil, da so bili posli sklenjeni zakonito. Eles je 200 milijonov tolarjev vreden posel s Flycomom sklenil že leta 2003, ko je bil Flycom edini slovenski ponudnik nizkih poletov nad daljnovodi ter tehničnih poslikav in pregledov omrežja, s katerimi so v Elesu odkrivali napake v omrežju.

Ker je Flycom preglede za Eles opravljal štiri leta, so se tudi lani odločili, da za posel brez razpisa izberejo isto družbo. Prav ta izbira pa naj bi bila sporna, saj bi moral Eles po mnenju nekaterih dati možnost tudi drugim družbam.

Flycom je v preteklosti za Eles opravil pregled 2.700 kilometrov daljnovodov in 1.500 strojnih mest. Za potrebe odkrivanja skritih tehničnih napak je opravil diagnostična snemanja med obratovanjem na večini daljnovodov elektroenergetskega sistema Slovenije. Zato ima vse potrebne kartografske podlage z oznako poslovna skrivnost in vnaprej pripravljene podlage za izvedbo zračnega pregleda na daljnovodih, so še pojasnili v Elesu.

Türk: Tako smo prihranili dodatne stroške
"Ugotovili smo, da tako lahko prihranimo dodatne stroške in čas ter racionalno in gospodarno izvedemo zajem podatkov z znanim domačim ponudnikom," je dodal Türk. Nesmiselno bi bilo, po njegovem mnenju, da bi po štirih letih projekt prekinili in začeli od začetka.

Eles je tako izkoristil možnost, ki jo v 110. členu določa zakon o javnih naročilih. Ta predvideva, da lahko brez razpisa odda javno naročilo po postopku s pogajanji.